Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sociālajā tīklā "Facebook" izplatīts ieraksts par kādā Nīderlandes pansionātā notikušu vakcināciju pret Covid-19, kurai sekoja milzīgs koronavīrusa uzliesmojums un nāves, proti, "pēc šprices 70 no 106 pansionāta iemītniekiem saslimuši ar Covid-19, bet desmit miruši". Ieraksta autore arī min, ka tas esot "kārtējais tipiskais stāsts". Uz jautājumu, vai vakcinācija pret Covid-19 var būt cēlonis saslimšanai ar koronavīrusu, gan Nīderlandes, gan Latvijas iestādes atbild – nē. "Delfi" arī skaidroja, kas noticis Nīderlandes pansionātā.

Ieraksta autores ziņu joslā regulāri parādās ieraksti par "Covid-19 pasaku", testēšanas draudiem bērniem un vakcinācijas negatīvajām sekām. Šim feisbuka ierakstam arī pievienots ekrānuzņēmums no kādas čehu mājaslapas, kas gan nav ziņu portāls. Attēlā ir raksts par notikušu vakcināciju un Covid-19 uzliesmojumu kādā pansionātā Amersfortā, Nīderlandē. Zemāk redzams arī autores ieraksta teksts, kas bez konteksta maldina, norādot uz saistību starp vakcīnas saņemšanu un tai sekojošu inficēšanos ar jauno koronavīrusu un nāvēm.

"Facebook" ieraksta ekrānuzņēmums

Par feisbuka ierakstā pausto informāciju portāls "Delfi" uzrunāja Nīderlandes Veselības, labklājības un sporta ministriju. Tā apstiprināja, ka rakstā pieminētajā pansionātā Amersfortā ir bijis Covid-19 uzliesmojums.

"Tomēr uzliesmojuma cēlonis nebija vakcinācija. Pansionāta iemītnieki bija saņēmuši pirmo no divām vakcīnas devām. Tieši uzreiz pēc šīs pirmās devas saņemšanas inficēšanās arī tika atklāta. Ir nepieciešamas divas nedēļas, lai vakcinācija radītu aizsardzību pret Covid-19. Šajā situācijā pansionāta iemītnieki neveiksmīgas sakritības kārtā diemžēl inficējās tieši ap to pašu laiku, kad saņēma vakcīnu," portālam "Delfi" skaidroja Jona Botsma, Nīderlandes veselības, labklājības un sporta ministra Hugo de Jonges padomniece.

Viņa arī piebilda, ka ļoti būtiski ir atkal un atkal skaidrot cilvēkiem, ka nav saiknes starp vakcinēšanos pret Covid-19 un sekojošu saslimšanu ar šo slimību.

Svētās Elizabetes aprūpes namā jeb pansionātā notikušais pāršalca arī lielos Nīderlandes medijus. Covid-19 uzliesmojumā saslima 70 no 106 pansionāta iemītniekiem, 22 cilvēki, kuriem bija pozitīvi Covid-19 testi, nomira. Paziņojumā savā mājaslapā aprūpes centrs rakstīja, ka nevar pilnīgi skaidri pateikt, vai visu šo nāvju tiešs cēlonis bija Covid-19, jo pansionāta iemītnieki, pārsvarā sirmgalvji, demences pacienti, ir ļoti "ievainojama cilvēku grupa".

Lietojot pašlaik pieejamās vakcīnas pret Covid-19, maksimālai aizsardzībai pret koronavīrusa izraisītu saslimšanu ir nepieciešamas divas Covid-19 vakcīnas devas, norāda arī Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA), kurai portāls "Delfi" nelūdza komentēt Nīderlandes gadījumu, bet gan uzdeva jautājumu, vai pēc vakcinēšanās pret Covid-19 iespējams inficēties ar šo slimību. "Lai varētu sākt izpausties vakcīnas efekts pret saslimšanu ar Covid-19, ir nepieciešams zināms laiks, kamēr vakcīna sāk iedarboties. Precīzs laiks ir atkarīgs no vakcīnas veida un katra cilvēka organisma individuālajām iezīmēm," skaidro iestāde.

Tāpat arī iestādes speciālisti norāda: svarīgi, ka ar vakcīnu nekādā veidā cilvēka organismā nevar nonākt pats koronavīruss – vakcinējoties nenotiek inficēšanās ar vīrusu: "Pēc vakcīnas saņemšanas cilvēka organismā tiek izstrādāts viens noteikts proteīns (t.s., pīķa proteīns jeb S proteīns), kurš ir raksturīgs Covid-19 izraisošajam koronavīrusam un pret kuru imūnsistēma veido atbildes reakciju. Kad tā izveidojusies, imūnsistēma spēj ātri reaģēt un aizsargāt pret saslimšanu, ja notiek saskare ar infekcijas izraisītāju ar atbilstošu S proteīna struktūru".

Zāļu valsts aģentūra informē, ka, uzsākot plašu vakcināciju, tai skaitā sociālās aprūpes centros, kā prioritāri tiek vakcinēti gados vecāki cilvēki. "Pirms vakcinācijas jebkura cilvēka veselības stāvoklis ir jānovērtē ārstam. Pacientiem ar ļoti smagu vispārējo veselības stāvokli ir rekomendēts izvērtēt nepieciešamību veikt vakcināciju," vispārējo kārtību pārstāsta iestāde.

ZVA arī uzsver, ka vakcinācija pret Covid-19 nemazinās citu iemeslu izraisītu mirstību.

"Līdz šim Eiropā nav apstiprināta neviena nāves gadījuma cēloņsaistība ar vakcīnu pret Covid-19. ES atbildīgās iestādes rūpīgi izvērtē visus saņemtos ziņojumus par veselības traucējumiem pēc vakcinācijas, lai noskaidrotu iespējamo saistību ar vakcīnu. Ja būs nepieciešams, tiks veiktas reglamentējošas darbības, lai sekmētu vakcīnas drošu lietošanu," norāda ZVA. Visi dati par vakcīnu pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!