Medicīniskās aprūpes un darbaspēju ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) atzinusi, ka Narkoloģijas valsts aģentūras (NVA) eksperte Hanna Kulagina ir nepareizi interpretējusi savu kolēģu atzinumu, norādot, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izziņas nodaļas vadītājs Ilmārs Bode ļaunprātīgi pārsniedzis antidepresanta “Xanax” devu, šodien ziņo laikraksts “Diena”.
Kulagina arī pārkāpusi ārstniecības likumu, sniedzot ziņas par Bodes veselību bez NVA priekšnieces atļaujas,

Par pretlikumīgu atzīts narkoloģes skaidrojums, uz kuru balstījās KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs, Bodi atbrīvojot no amata.

KNAB šo faktu nekomentē. “Patlaban tikai tiesas kompetencē izvērtēt faktus,” sacīja biroja pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kā ziņots, Bode ar Loskutova rīkojumu tika atstādināts no amata par apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar amatpersonas statusu. Dienesta izmeklēšanā konstatēts, ka 1.martā Bode darba laikā un darbā vietā atradies psihotropo vielu ietekmē. To apliecinot Narkoloģijas valsts aģentūras 1.martā konstatētā Bodes “klīniskā aina”, kas liecinot “par toksisku medikamentozu iedarbību uz nervu sistēmu”, iepriekš sacīja Vitenburgs.

Kā norāda “Diena”, lai gan 14.martā NVA eksperte ķīmiķe T.Hodasēviča secināja - Bodes organismā ir atrastas “Xanax” sastāvdaļas, biroja izmeklēšanas komisija no NVA lūgusi papildu paskaidrojumu, ko pāris dienu vēlāk jau sniegusi Kulagina.

Kulagina norādījusi, ka Bode esot pārdozējis ārsta izrakstīto trankvilizatoru “Xanax”, kā arī uzsvērusi viņa neadekvāto uzvedību, paātrināto pulsu, paplašinātās acu zīlītes un nedrošo gaitu, lai gan visi šie faktori pirmajā atzinumā tika aprakstīti kā normāli.

MADEKKI atzina, ka Kulaginas sniegtā informācija neatbilst iepriekšējā protokola saturam, tas “ir brīvi interpretēts”, eksperte arī pārkāpusi ārstniecības likumu, izpaužot ziņas par Bodes veselības stāvokli bez NVA direktores atļaujas, “Dienai” pastāstīja MADEKKI vadītāja Aija Mežsarga. NVA ienākošajos dokumentos inspektori arī nav atraduši KNAB vēstuli ar lūgumu sniegt paskaidrojumus par Bodes stāvokli.

Kulaginai MADEKKI piemēroja 20 latu administratīvo sodu.

Gan KNAB uzraugs premjers Aigars Kalvītis (TP), gan prokuratūra iepriekš atzina, ka Bode no amata atstādināts nepamatoti. Kā noskaidrojusi “Diena”, līdz jūnijam Kulaginas atzinumu no KNAB tā arī nav saņēmis ne Bode, ne Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, kurā Bode apstrīdējis savu sodīšanu.

24.maijā A.Loskutova ir atcēla savu rīkojumu par Bodes atbrīvošanu no darba, jo tas nevarēja stāties spēkā, kamēr Bode bija slims. Bodes advokāts Viktors Tihonovs uzsvēra, ka par šāda rīkojuma atcelšanu darba devējam bija jāprasa atļauja darbiniekam, kā to nosaka darba likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!