Šodien kristieši atzīmē Pirmo Adventa svētdienu, uzsākot Jēzus Kristus piedzimšanas svētku gaidīšanu. Šajā dienā sākas arī jauns Baznīcas gads, informēja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) izpilddirektore Helēna Andersone.
Baznīcas liturģiskais gads nesākas 1.janvārī, bet gan četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem. Pirmajā Adventa svētdienā mājas izrotā ar Adventa vainagu un aizdedzina pirmo no četrām Adventa svecēm.

Ziemassvētku laiks ilgst no 24.decembra vakara līdz Zvaigznes dienai jeb Atspīdēšanas dienai 6.janvārim.

"Adventa laiks ir četras nedēļas ilgs Kristus gaidīšanas laiks, pirmsziemassvētku laiks. Parasti šajā laikā notiek arī dažādi baznīcas labdarības pasākumi, piemēram, Adventa tirdziņi, un draudžu locekļi apmeklē savus slimos un nespējīgos brāļus un māsas Kristū," sacīja Andersone. Dievkalpojumos Adventa laikā mācītāju amata tērpā, altārsegās un citos liturģiskajos piederumos izmanto violeto vai zilo liturģisko krāsu. Savukārt Ziemassvētkos violeto vai zilo krāsu nomaina svinīgā baltā krāsa, kas simbolizē lielāko prieka izpausmi.

Ziemassvētku nedēļā daudzās LELB draudzēs dievkalpojumi notiks biežāk nekā ierasts. Visās luterāņu baznīcās dievkalpojumi notiks 24.decembra vakarā, kā arī 25.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!