Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori uzlikuši no 20 līdz 50 latu naudas sodus septiņiem IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas uzņēmumiem par dažādiem konstatētajiem pārkāpumiem, informēja PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina.
Kopumā PVD inspektori svētku laikā ir veikuši vairāk nekā 600 pārbaužu. Maksimālais vienā dienā veikto pārbaužu skaits ir 102 inspekcijas. To laikā 26 ēdināšanas uzņēmumos tika konstatēti dažāda veida pārkāpumi.

Visbiežāk konstatētais pārkāpums ēdināšanas uzņēmumos bijis ātri bojājošos produktu uzglabāšanas temperatūras, telpu tīrības un personāla higiēnas neievērošana. Tāpat nav ievērota produktu saderība, proti, gatavie produkti turēti vienuviet ar negatavo produkciju, piemēram, kotletes ar gaļu.

Lai gan salīdzinoši reti, tomēr konstatēti mēģinājumi realizēt produktus ar notecējušiem derīguma termiņiem. Nederīgu pārtiku, pamatā gaļu, PVD inspektori izņēmuši no izplatīšanas trijos gadījumos.

Lielu masu pasākumu dalībnieku ēdināšana parasti ir saistīta ar iespējami nelabvēlīgas epidemioloģiskās situācijas veidošanos. To galvenokārt ietekmē higiēnas prasību neievērošana gan no ēdināšanas uzņēmumu, gan arī no pašu patērētāju puses.

Lai novērstu masveida saslimšanu ar nekvalitatīvas pārtikas izraisītajām slimībām, PVD aicināja uzņēmumus, kuri svētku laikā sniedz sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus, stingri ievērot normatīvo aktu prasības un dienesta rekomendācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!