Šogad Latvijā vietējā adopcijā nodoti 65 bērni, kurus uzņēmušas 59 ģimenes, liecina Bērnu un ģimenes lietu ministrijas apkopotā informācija.
Ministrija informē, ka 34 bērni ir adoptēti no bērnu aprūpes iestādēm, 26 - no aizbildnības, bet 5 - no audžuģimenēm. Salīdzinājumam - 2006.gadā šajā pašā laika posmā tika adoptēti 64 bērni, tie nonāca 62 jaunās ģimenēs. 43 bērni nāca no aprūpes iestādēm, 20 – no aizbildnības, bet viens – no audžuģimenes.

Pēdējos gados vietējā adopcijā novērojamā tendence liecina, ka pakāpeniski pieaug no aizbildnības adoptēto bērnu skaits. Vienlaikus pieaug arī to bērnu skaits, kuri tiek adoptēti no audžuģimenēm - arvien vairāk adoptējamo bērnu uzturas audžuģimenēs līdz brīdim, kad viņiem tiek atrasta pastāvīga ģimene.

Šogad adoptēti 10 bērni vecumā līdz gadam, 34 bērni - no 1 līdz 4 gadu vecumam, 11 bērni - no 4 līdz 7 gadu vecumam, 5 bērni - no 7 līdz 10 gadu vecumam, bet 5 bērni - no 10 līdz 18 gadu vecumam. No bērnu aprūpes iestādēm un audžuģimenēm galvenokārt adoptēti bērni līdz 4 gadu vecumam, vecākus bērnus pārsvarā adoptē viņu aizbildņi, ar kuriem izveidojušās bērnu - vecāku attiecības un ir vēlme tās nostiprināt arī juridiski.

Ministrija norāda, ka arvien biežāk vietējie adoptētāji izvēlas adoptēt divus bērnus. Šogad tas noticis jau 6 gadījumos, gadu iepriekš – tikai 2 gadījumos. Īpaši svarīgs šāds lēmums kļūst brīdī, ja adoptēti tiek vienas ģimenes bērni.

Kopumā Bērnu un ģimenes lietu ministrijā šogad ir vērsušies 57 Latvijas adoptētāji. Rindā uz adoptējamiem bērniem gaida 22 adoptētāji. Lai gan adoptētāju skaits Latvijā pakāpeniski pieaug, bez vecāku gādības palikušo bērnu skaits nepieaug, tādēļ adoptētājiem arvien ilgāk nākas gaidīt, līdz tiek sniegta informācija par adoptējamajiem bērniem – pārsvarā par bērniem līdz 5 gadu vecumam bez ievērojamiem veselības traucējumiem. Lai saņemtu informāciju par bērniem līdz gada vecumam, adoptētājiem pēc dokumentu iesniegšanas ministrijā ir jāgaida vidēji trīs līdz četri mēneši.

Iepazīstoties ar datiem par adoptētājiem, var secināt, ka cilvēki ir kļuvuši informētāki un vairs nebaidās, piemēram, adoptēt bērnus, kuru vecāki bijuši atkarīgi no narkotikām, bet viņu bērniem nav lielu veselības traucējumu. Adoptētāji arī Latvijā arvien biežāk pauž gatavību adoptēt nedaudz vecākus bērnus – līdz 5, 6, 7 gadu vecumam, bet divas ģimenes atzītas par piemērotiem adoptēt bērnus līdz 10 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!