Foto: PantherMedia/Scanpix
Šogad 11 mēnešos Latvijā no AIDS miruši jau 56 cilvēki, informē Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

Līdz 30.novembrim pavisam Latvijā reģistrēti 5132 HIV gadījumi, tajā skaitā 1037 AIDS gadījumi. Šā gada laikā reģistrēti 244 jauni HIV gadījumi, bet AIDS diagnosticēts 25 personām.

Kopumā no AIDS Latvijā miris 421 cilvēks.

Starp reģistrētajiem HIV gadījumiem vēl joprojām dominē tie, kur inficēšanās notikusi narkotiku injicēšanas ceļā (56 %), tomēr pēdējos gados no jauna reģistrēto HIV gadījumu vidū arvien vairāk pieaug tādu gadījumu īpatsvars, kad inficēšanās notikusi seksuālās transmisijas ceļā, liecina LIC dati. Pusē no šogad atklātajiem HIV gadījumiem inficēšanās notikusi heteroseksuāla dzimumkontakta ceļā (50%), bet 7% gadījumu kā inficēšanās riska faktors norādīti homoseksuāli dzimumkontakti.

LIC norāda, ka Latvija ir to progresīvo valstu vidū, kur specifiskā HIV infekcijas ārstēšana – antiretrovirālā terapija (ART) – tiek nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem un medikamenti iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā. Šobrīd ART saņem 575 pacienti, tostarp 26 ir bērni. Kopumā ārstēšanu šogad saņem par 79 cilvēkiem vairāk nekā pērn.

LIC HIV/AIDS ambulatorās nodaļas uzskaitē ir 3518 no visām valstī reģistrētajām HIV inficētajām personām, un tas nozīmē, ka šo pacientu veselības stāvoklis tiek sistemātiski uzraudzīts, lai nepieciešamības gadījumā uzsāktu ārstēšanu.

HIV infekcijas izplatības ierobežošanas būtisks priekšnosacījums ir ne vien inficēto personu ārstēšana, bet arī informācijas un visaptverošu profilakses pakalpojumu pieejamība tādā formā un kvalitātē, kas atbilst dažādu iedzīvotāju grupu vajadzībām – sākot no skolēna līdz pat marginalizētu sabiedrības grupu pārstāvjiem.

Katru gadu 1.decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, lai pievērstu sabiedrības uzmanību globālajai problēmai, kas izmaina ne tikai miljoniem cilvēku dzīves, bet nopietni ietekmē arī valstu ekonomiku un iedzīvotāju labklājību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!