Valsts darba inspekcija (VDI) šogad pirmajos sešos mēnešos atklājusi 1710 nelegāli nodarbinātos, kas ir apmēram divreiz vairāk kā pērn šajā pašā laika periodā, informē VDI.
Salīdzinājumam – 2006.gada pirmajā pusē, apsekojot 1956 uzņēmumus, bez darba līgumiem tika konstatēti 864 darbinieki.

Šā gada pirmajā pusē par nelegālu nodarbināšanu kopumā 465 darba devēji tika saukti pie administratīvās atbildības, piemērojot naudas sodu kopsummā par 54 665 latiem, salīdzinoši 2006. gada pirmajā pusgadā – 29 630 latiem.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos visvairāk nelegāli nodarbināto darbinieku ir atklāts Rīgā un Rīgas rajonā – 777, Zemgalē – 227 un Kurzemē – 196. Savukārt Latgalē atklāti 192, Ziemeļvidzemē – 123, Dienvidu reģionā (Ogres, Jēkabpils un Aizkraukles rajons) – 99, bet Austrumvidzemē – 96 darbinieki bez rakstiska darba līguma.

Šā gada jūnijā visvairāk bez darba līguma strādājošo tika atklāti Rīgas un Rīgas rajona uzņēmumos: "Baltvira" – 34, "Preiss Būve" – 21, "Celtniecības Pakalpojumi" – 15, un "Mores būvnieks" – 6 nelegāli nodarbinātie, Jelgavas rajonā Andris Zaķevics nelegāli nodarbinājis 8 personas un Ogres rajonā – ZS "Turbas" – atklāti 5 nelegāli nodarbinātie.

Nelegālās nodarbinātības apsekojumu laikā VDI darba inspektori uzņēmumos konstatējuši arī būtiskus darba aizsardzības prasību pārkāpumus, kuru novēršanai šā gada pirmajā pusē izdoti 772 rīkojumi, kā arī 30 rīkojumi izdoti par objektu apturēšanu līdz pārkāpumu novēršanai. VDI par darba aizsardzības noteikumu neievērošanu minētajā laika periodā darba devējus sodījusi par kopējo summu 21120 lati.

Jau vēstīts, ka paralēli uzņēmumu apsekojumiem, maijā VDI realizēja informatīvo kampaņu legālas nodarbinātības veicināšanai "Darba līgums strādā". Kampaņas mērķis bija akcentēt darba līguma nepieciešamību un nozīmi stabilās darba attiecībās, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību nelegālās nodarbinātības problēmai, aicinot darbiniekus rūpēties par savām tiesībām un uzņēmējus atbalstīt legālas darba attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!