Foto: AP/Scanpix
Šogad plānots noslēgt līgumu par esošās pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "RBS -70" nodrošināšanu ar modernākām raķetēm, pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Kaspars Galkins.

Viņš skaidroja, ka atbilstoši izdarītajai izvēlei turpinās sarunas ar iespējamiem sadarbības partneriem un sabiedrotajiem par papildinošu pretgaisa aizsardzības vadības un ieroču sistēmu ieviešanu Latvijas bruņojumā. Pirms vienošanās panākšanas nav iespējams publiskot šī brīža rīcības virzienus, līdz ar to šobrīd publiski nav zināms, vai tiks iegādātas, piemēram, ASV "Stinger" raķetes, vai arī Latvija līdzīgi kā Lietuva pirks Polijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Grom".

Līguma summu par sistēmas "RBS -70" nodrošināšanu ar modernākām raķetēm Galkins atklāt nevarot, taču norādīja, ka tā ietilpst tajā aptuveni 158 miljonus eiro lielajā finansējumā, ko valdība pagājušā gadā jūlijā nolēma novirzīt izlūkošanai, gaisa telpas novērošanai un pretgaisa aizsardzībai. Rakstīts, ka ar šo finansējumu astoņos gados tiks iegādāti un uzstādīti gaisa telpas novērošanas sensori un radari, individuālā pretgaisa aizsardzības sistēma un ieroči, notiks to modernizācija, patruļkuģu aprīkošana ar attiecīgām sistēmām un taktiskās izlūkošanas spēju attīstīšana, kā arī notiks karavīru apmācības.

Sistēmas "RBS -70" nodrošināšana ar modernākām raķetēm nav vienīgais projekts, kas pavirzījies uz priekšu. Ziņots, ka aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) 1.oktobrī ar uzņēmuma "Lockheed Martin Radar Surveillance Systems" viceprezidentu Gregu Larioni parakstīja līgumu par triju gaisa telpas novērošanai paredzētu radiolokatoru "TPS-77 Multi-Role Radar" iepirkumu.

Aizbildinoties ar komercnoslēpumu, darījuma summa netiek atklāta.

Savukārt Nesen ASV Aizsardzības ministrija parakstījusi līgumu, kura mērķis ir iegādāties taktiskos radiolokatorus "Sentinel" Latvijas bruņotajiem spēkiem, atsaucoties uz izdevumu "Defence24", rakstīja Latvijas AM izveidotais portāls "sargs.lv".

Šie radiolokatori tiek izmantoti tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmās un ļauj atklāt zemu lidojošus mērķus, tostarp helikopterus, norāda izdevums.

Līgums, kas sagatavots ar Pentagona atbalstu, kura iesaistīšana bijusi nepieciešama, jo iegāde notiek saskaņā ar ASV ārvalstu militāro iepirkumu procesu, kā arī par ASV ārvalstu militārā finansējuma līdzekļiem, ir saistīts ar radiolokatoru "AN/MPQ-64F1 Sentinel" piegādi, tostarp rezerves daļu, papildu aprīkojuma un ar to saistītās dokumentācijas piegādi, kā arī personālsastāva apmācību.

Līgums tiks izpildīts līdz 2016. gada 31. oktobrim. Piegādātājs būs uzņēmums "Thales Raytheon Systems".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!