Trīs somāliešu bērniem, kas septembrī uzsāka mācības Cēsu rajona Rāmuļu pamatskolā, vislabākās sekmes ir matemātikā, kur viņi pārsvarā saņemot septiņu un astoņu baļļu atzīmes, informē biedrības "Zvannieku mājas" pārstāve Sandra Dzenīte.
"Tikko kā parakstīju somāliešu sekmju lapas par septembri, un atzīmes ir patiešām labas," ar sajūsmu sacīja Dzenīte.

Jau ziņots, ka 15 gadus vecā Azīza mācības sāka piektajā klasē, 16 gadus vecais Nasīrs mācās sestajā klasē, bet 18 gadus vecais Huseins mācās astotajā klasē.

Viņa norādīja, ka somālieši ir ļoti centīgi un mācīties griboši. Nedaudz grūtāk viņiem klājas ar latviešu valodas gramatiku. Somāliešiem nav nevienas nesekmīgas atzīmes, kaut arī viņi pēdējos divus gadus nebija mācījušies. Pašlaik 16 gadus vecais Nasīrs apgūst arī krievu valodu, kurā viņš gūst labas sekmes. Pēc paša vēlēšanās krievu valodu papildus apgūst arī 18 gadīgais Huseins.

Huseins piedalījies arī skriešanas sacensībās Cēsīs uz kurām viņu deleģēja Rāmuļu pamatskola.

"Bērni ir iedzīvojušies un skolā jūtas ļoti labi, arī apkārtējie pret viņiem ir ļoti draudzīgi", sacīja Dzenīte. Šodien somāliešu bērni apmeklēs operas izrādi "Gulbju ezers".

Savukārt pieaugušie somālieši ir noslēguši darba līgumu ar viesnīcu "Hotel de Rome" un pašlaik tiek apmācīti darbam apkalpojošajā sfērā.

Pašlaik somālieši dzīvo Rīgā Reformātu brāļu draudzē, vienlaikus viņi meklē arī dzīvokli.

Dzenīte kopā ar bērniem joprojām dzīvo tuvējā Vaives pagasta viesu namā. Uz Vaives pagastu viņa kopā ar bērniem un arī pieaugušajiem somāliešiem nolēmusi pārcelties nesaskaņu dēļ ar "Veczvannieku" īpašnieku Jāni Ezergaili.

Jau ziņots, ka nekustamā īpašuma Skujenes pagasta "Veczvannieki" īpašnieks Jānis Ezergailis 2.augustā brīdināja biedrību "Zvannieku mājas", ka tā pārkāpusi nomas līgumu, nomātajā mājā "Veczvannieki" bez Ezergaiļa rakstiskas piekrišanas izmitinot nelegālos bēgļus.

Dzenīte norādīja, ka pagaidām abu pušu starpā iestājies klusums. "Īpašnieks ir devies ārpus valsts, mēs uz "Veczvanniekiem" dodamies brīvdienās, lai uzkoptu dārzu un uzturētu kārtībā māju, taču dzīvojam mēs Vaives pagastā", sacīja Dzenīte.

Jau ziņots, ka somālieši saņem arī personu apliecinošus dokumentus, kas gan būs derīgi tikai Latvijas teritorijā, taču ļauj saņemt sociālās garantijas, un bēgļi var darīt visu to pašu, ko ikviens Latvijā dzīvojošs nepilsonis - atrast darbu, īrēt dzīvokli un izmantot savas tiesības.

Pilngadīgie somāliešu bēgļi deviņus mēnešus saņems pabalstu minimālās mēnešalgas apmērā, bet nepilngadīgie - 30% apmērā no minimālās mēnešalgas.

Jau ziņots, ka somālieši 2005.gada 5.augusta rītā ieradās pie Latvijas Sarkanā Krusta durvīm Rīgas centrā, stāstot, ka atkuģojuši no karu plosītās dzimtenes. Šovasar viņiem Latvijā piešķirts alternatīvais statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!