Foto: Publicitātes foto
Bruņotā automašīna, ko Aizsardzības ministrijas (AM) 200 miljonus eiro vērtajā iepirkumā bija gatava piegādāt Somijas kompānija "Oy Sisu Auto Ab", ir "ja tā var teikt, fantāzija, kas eksistē vienā eksemplārā," sestdien TV3 ziņu raidījumā teica Somijas kompānijas konkurenta šajā konkursā – Dienvidāfrikas kompānijas "Paramount International Marketing" interešu aizstāvis advokāts Kristaps Zaķis.

Jau vēstīts, ka Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pēc Dienvidāfrikas kompānijas "Paramount International Marketing" un ASV uzņēmuma "AM General LLC" sūdzības aizliedza AM slēgt līgumu ar iepirkumā par aptuveni 200 miljonu eiro vērtu bruņoto automašīnu piegādi uzvarējušo Somijas kompāniju.

Kā sestdien vēstīja TV3 ziņu raidījums, iemesls šādam IUB lēmumam bijusi neskaidra dokumentācija un šaubīgas iepirkuma prasības. Uzņēmumu sūdzība apmierināta vismaz piecos punktos.

Zaķis ziņu raidījumam sacīja, ka automašīna, ko apņēmies piegādāt uzvarējušais uzņēmums, "ja tā var teikt, ir fantāzija, eksistē vienā eksemplārā, nav testēta. Testēts ir prototips, kas, iespējams, nav gala versija mašīnai".

Pēc viņa teiktā, AM, izvēloties uzvarētāju, paļāvusies uz to, kas bijis dokumentācijā. AM vēlējusies iztērēt teju 200 miljonus eiro, "pērkot produktu, kas sevi nav pierādījis".

Jau vēstīts, ka AM uzdots trīs mēnešu laikā novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot iesniegtos piedāvājumus.

IUB lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

Aizliegums slēgt līgumu ar Somijas uzņēmumu pamatots ar to, ka AM ir pieļāvusi vairākus iepirkumu procedūras pārkāpumus, tostarp nepilnīgi atspoguļojot savas vajadzības sarunu procedūras dokumentācijā. Tāpat AM ir neatbilstoši grozījusi atsevišķus iepirkuma uzaicinājuma punktus, tādējādi radot neizdevīgus apstākļus atsevišķiem komersantiem.

Šajā iepirkumā iepirkuma komisija un Nacionālie Bruņotie spēki (NBS) testēja Somijas kompānijas piedāvātos transportlīdzekļus "GTP 4x4" un vēl trīs kompāniju piedāvātos spēkratus – ASV uzņēmuma "AM General LLC" transportlīdzekļus "Humwee", Dienvidāfrikas kompānijas spēkratus "Marauder LAV", kā arī Turcijas kompānijas "Otokar" transportlīdzekļus "Cobra". Testēšana notika gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos. Avoti aizsardzības resorā aģentūrai LETA iepriekš vēstīja, ka kompāniju piedāvāto transportlīdzekļu testēšanas rezultāti bijuši dažādi.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka Somijas kompānijas 2005. gadā ražotie augstas mobilitātes apvidus transportlīdzekļi "Sisu E13TP" tiek izmantoti Somijas, Lietuvas un Igaunijas bruņotajos spēkos. Savukārt populārākais "Sisu Auto" ražotais modelis ir 1983. gadā apritē laistā bruņumašīna "Patria Pasi", kas tiek izmantota, piemēram, Austrijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Ganas, Norvēģijas, Zviedrijas bruņotajos spēkos, kā arī ANO miera uzturēšanas operācijās.

ASV kompānijas "AM General" ražotā "Humwee" ražošana tika sākta 1979. gadā un patlaban šos bruņotos transporta līdzekļus izmanto vairākos desmitos pasaules valstu, tostarp ASV, Lietuvā, Sudānā, Ugandā, Kanādā, Džibuti un Dānijā.

Pēc publiski pieejamās informācijas, Turcijas kompānijas "Otokar" ražotā bruņotā automašīna "Cobra" tiek izmantota vismaz 15 pasaules valstīs, tostarp Azerbaidžānā, Sīrijā, Turcijā, Maldīvās, Kazahstānā, Ruandā un Slovēnijā.

Dienvidāfrikas kompānijas "Paramount Group" ražoto bruņoto transportlīdzekli "Marauder" patlaban izmanto virknē pasaules valstu – Alžīrijā, Azerbaidžānā, Kongo, Jordānā, Kazahstānā, Malāvijā, Omānā, Singapūrā un Zambijā.

Liela daļa no NBS īpašumā esošajiem taktiskajiem transportlīdzekļiem ir vismaz 20 gadus veci un vecāki. Daudzi no šiem transportlīdzekļiem ir sliktā tehniskā kārtībā un tie ir bieži jāremontē, norāda AM, uzsverot, ka katru gadu to remonts kļūst laikietilpīgāks un dārgāks.

Jauni transportlīdzekļi esot nepieciešami arī, lai realizētu attīstības projektus, kas skar artilēriju, pretgaisa aizsardzību un Zemessardzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!