Aizvadītajā peldēšanas sezonā, kas ilga no maija līdz septembra beigām, visnetīrākais peldūdens bijis Vecāķu pludmalē Rīgā, kā arī Rīgas rajona Zvejniekciema un Pabažu pludmalēs.
Kā informēja Nacionālā vides veselības centra (NVVC) preses sekretāre Zane Ontužāne, Vecāķos šosezon astoņas reizes iedzīvotājiem bija ieteikts nepeldēties, bet vienu reizi piemērots aizliegums peldēties šajā pludmalē. Arī Zvejniekciema un Pabažu pludmalēs NVVC astoņas reizes ieteica iedzīvotājiem nepeldēties. NVVC šosezon vienreiz aizliedzis peldēties arī Vakarbuļļu pludmalē. Šajā pludmalē vairākas reizes arī piemērots ieteikums nepeldēties.

Neatbilstošas ūdens kvalitātes dēļ NVVC šosezon vairākas reizes arī aicināja nepeldēties Saulkrastu pludmalēs, Kalngales pludmalē, Inčupē, kā arī Kauguru, Mērsraga, Kolkas un Liepājas pludmalēs.

Latvijā oficiāli peldēšanas sezona ilgst no 1.maija līdz 30.septembrim. Latvijā ir vairāk nekā 30 oficiāli reģistrētas peldvietas, un peldsezonas laikā tajās regulāri tiek pārbaudīta ūdens tīrība un kvalitāte.

Lai pārbaudītu ūdens tīrību, katrā peldvietā ūdens paraugi tiek ņemti ne mazāk kā no divām vietām. Paraugus ņem vienu metru dziļās vietās 0,30 metrus no ūdens virsmas. Katrā paraugā nosaka peldvietu ūdens kvalitātes ķīmiskos, organoleptiskos un mikrobioloģiskos rādītājus.

2000.gada peldsezonā netīrākais ūdens bija Rīgas pilsētas un rajona, kā arī Jūrmalas peldvietās, savukārt vistīrākais - Ventspilī un Ventspils rajonā, kā arī Liepājas peldvietās. Arī 1999.gada peldēšanas sezonā netīrākais ūdens bija Rīgā un Rīgas rajonā, kur aizliegt vai neieteikt peldēties nācies visbiežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!