Šīvakara raidījuma „Kas notiek Latvijā?” tēma ir ģenerālprokurora Jāņa Maizīša atkārtota izvirzīšana šim amatam, līdzšinējā kritika un atbalsts viņa darbam, izteikumi par mēģinājumiem ietekmēt prokuratūras darbu, politiķu vērtējumi par Maizīša darba un gaidāmais balsojums Saeimā, pastāstīja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.
Jāņa Maizīša izvirzīšana ģenerālprokurora amatam notikusi vairāk nekā divus mēnešus pirms līdzšinējā termiņa beigām, laikā, kad šis jautājums saistīts ar priekšvēlēšanu kaislībām, dažādiem viedokļiem par ģenerālprokurora darbu un viņa paša izteikumiem par saņemtiem brīdinājumiem. Šajā kontekstā būtiski ir Augstākās tiesas priekšsēdētāja Andra Guļāna lēmuma motīvi un kritēriji, kas līdz šim plašāk nav izklāstīti.

Politiķi, kuri izteikuši atbalstu ģenerālprokurora atkārtotai iecelšanai, vienlaikus pauž viedokļus, ka Maizītim būtu jānosauc tās personas, kas mēģinājušas izdarīt spiedienu uz prokuroru, un šīvakara sarunā būtu iespēja precizēt detaļas un salīdzināt argumentus par un pret šādai rīcībai.

Diskusijas objekts ir arī „Neatkarīgajā rīta avīzē” paustā kritika par Maizīša rīcību attiecībā uz informācijas sniegšanu ASV vēstniekam – apspriežama ir gan prokurora rīcība, gan konkrētā medija pozīcija, ko oponenti sauc par nomelnošanas kampaņu. Vienlaikus būtu pamatoti apspriest ne tikai vienu atsevišķu gadījumu, bet prokuratūras vadītāja darbu aizvadītajos gados kopumā.

Visbeidzot, politiķi sola turpmākajās nedēļās vērtēt un apspriest kandidātu, taču nav plašāk skaidrots, kā šī vērtēšana notiks, turklāt kuluāros izskan versijas par pārsteigumiem, kas var notikt aizklātajā balsošanā...

Raidījumā piedalīsies: Jānis Maizītis, Andris Guļāns, valdošās koalīcijas četru Saeimas frakciju vadītāji – Jānis Lagzdiņš, Kārlis Šadurskis, Augusts Brigmanis un Jānis Šmits, kā arī „Neatkarīgās Rīta avīzes” galvenais redaktors Armands Puče un sabiedriskās atbalsta vēstules parakstītāja filosofe Maija Kūle.

Raidījuma sākums plkst.21.20 LTV 1.programmā, e-pasts skatītāju viedokļiem un jautājumiem: kasnotiek@ltv.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!