Foto: LETA
No legālajām narkotikām bojāgājušā Eduarda piemiņu divi viņa klasesbiedri godinājuši, atkal pīpējot tieši to pašu vielu, kas Eduardam bija liktenīga, un arī viens no viņiem gandrīz nomiris, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Policija ierosinājusi kriminālprocesu, un tagad jau no izdzīvojušajiem "spaisa ballītes" dalībniekiem, viņu vecākiem un arī 49. vidusskolas vadības esot atkarīgs tas, vai tuvākajā laikā morgā nenonākšot vēl kāds jauns cilvēks ar diagnozi - sirds mazspēja, atzīmē laikraksts.

Izdzīvojušā puiša vecmāmiņa Ilze laikrakstam pastāstījusi, ka mazdēla apsēstība ar narkotikām sākusies pagājušā gada 17. decembrī, kad viņš, pēc paša teiktā, šīs vielas pamēģinājis. Pēc tam strauji kritušās sekmes, skola bieži netika apmeklēta. Viņa klasesbiedrs Eduards pīpējis ilgāk, bet lielākais narkotiku lietošanas stāžs - pāris gadi - bijis trešajam puisim.

Eduardam liktenīgās, 28. janvāra dienas rīta pusē visi trīs satikušies un lietojuši narkotikas kādā Brīvības un Pērnavas ielas vārtrūmē, laikrakstam stāstījusi Ilze.

Jau pēcpusdienā Ilzes mazdēls atrasts mētājamies uz tramvaja sliedēm pie Bērnu pasaules. Ar Neatliekammās medicīniskās palīdzības auto viņš aizvests uz Gaiļezeru un atpumpēts. Savukārt Eduards šajā dienā nomiris savā dzīvoklī un ārsti nākamajā rītā vien konstatējuši viņa nāvi.

Uz Eduarda bērēm abi dzīvi palikušie narkomāni neesot aizgājuši, bet gan tā vietā viņi nolēmuši atkal aizbraukt uzpīpēt, šoreiz pie ezera, vēsta laikraksts.

Viens no puišiem atkal zaudējis samaņu, otrs izsaucis ātro palīdzību. Ārsti atraduši puisi guļam zemē, noplūdušu asinīm, jo krītot viņš bija lauzis degunu. Sekoja trīs dienas Toksikoloģijas nodaļā Gaiļezerā, tad vēl nepilnas divas nedēļas Tvaika ielā - Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas un centrā.

Laikraksts atzīmē, ka pēc notikušā viena puiša vecāki sarunās ar pārējiem pat ieņēmuši klaji agresīvu pozu, aizstāvot savu nu jau pilngadīgo dēlu. Biedējuši ar tiesu darbiem par neslavas celšanu, kaut gan esot aizdomas, ka tieši viņš regulāri rūpējies par apdullinošās vielas krājumu papildināšanu un dāsni cienājis atkarīgos klasesbiedrus.

Sarunā ar laikrakstu māte otra puiša nāvi nosaukusi par skumju gadījumu.

Laikraksts vēsta, ka gan mirušais Eduards, gan abi pārējie puiši nākuši no cienījamām, arī plašākā sabiedrībā zināmām ģimenēm. Vecāki strādā svarīgos amatos, arī valsts iestādēs. Vienam puisim vecāki nopirkuši dzīvokli, otram jau bijusi mašīna.

Turklāt atšķirībā no kokaīna, heroīna vai marihuānas, legālās narkotikas ir ļoti lētas un nāvējošā biznesa rentabilitāte ir ārkārtīgi augsta, bet risks tirgotājam faktiski nekāds, rezumē laikraksts, norādot, ka lietojot šīs vielas, riskē vienīgi lietotājs, jo zināt, ar ko īsti ir apsmidzināta pīpējamā substance, viņš nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!