Foto: AFI
Skandalozu slavu ieguvušajam policijas speciālo uzdevumu bataljonam "Alfa" norīkots jauns komandieris, bet līdzšinējais komandieris turpinās darbu citā amatā.

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Sigita Pildava pastāstīja, ka līdzšinējais bataljona komandieris dienesta pārbaudes laikā, kā virsnieks uzņemoties morālo atbildību par padoto iesaistīšanos uzbrukumā Jēkabpils spēļu zālei, uzrakstīja iesniegumu ar lūgumu pārcelt viņu citā amatā. Viņa lūgums uzklausīts, un virsnieks turpinās darbu VP Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas dienestā.

Bataljonam ir norīkots jauns komandieris, kurš nākot "no iekšējām rezervēm". Viņa vārds netiek izpausts.

VP priekšnieka palīdze Beāte Labinska paskaidroja, ka pret "Alfas" vadību – vienības komandieri un rotas komandieri ‒ disciplinārlietas, kas tika sāktas pēc Jēkabpils notikumiem, ir izbeigtas. Pret vienības komandieri disciplinārlieta izbeigta, jo netika konstatēti objektīvi apstākļi, kas būtu par pamatu secinājumu izdarīšanai, ka viņš nebūtu pietiekami kontrolējis padotos.

Turklāt abu komandieru darbībā netika konstatēta tāda rīcība, kas vērtējama kā disciplinārsodāms pārkāpums. "Alfas" rotas komandieris dienesta pārbaudes laikā atvaļinājās no dienesta.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība"), pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas izveidotās disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas vērtējumu, Valsts policijas priekšnieka vietniekam Rīgas reģiona pārvaldes priekšniekam Intam Ķuzim izteikusi aizrādījumu. Ministrijā ir izbeigta pēc Jēkabpils notikumiem ierosinātā disciplinārlieta pret Ķuzi, taču vienlaikus viņam uzdots pilnveidot disciplinārās uzraudzības procesu Rīgas reģiona pārvaldē. Izteiktais aizrādījums gan nenozīmē, ka Ķuzis ir disciplināri sodīts.

No dienesta atbrīvoti uzbrukumā iesaistītie "Alfas" darbinieki Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars un Tukuma policisti brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi.

Savukārt dienesta pārbaudē konstatēts, ka noziedznieku aizturēšanā iesaistītie Jēkabpils policisti, lietojot šaujamieročus, rīkojušies likumīgi.

Jēkabpilī 25.janvārī izraisījās apšaude, kuras laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš. Tas notika brīdī, kad policijas ekipāžas aizšķērsoja ceļu spēļu zāles aplaupītājiem. Tika ievainoti vēl seši cilvēki, no tiem divi tiesībsargi, viens no viņiem smagi. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir policijas darbinieki – divi no specvienības "Alfa" Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars, bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā, un tie ir brāļi Hristoforidi. Piektais ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!