Foto: F64
Lai arī spelgonis ir sasaldējis ūdensvadus Rīgā un reģionos, pagaidām stindzeņa vēriens nav tik liels kā iepriekšējos pāris gados, kad lielā aukstuma dēļ Latvijā ūdensvadi ne tikai sasala, bet arī plīsa, liecina portāla "Delfi" veiktā aptauja.

SIA "Valmieras namsaimnieks" portālam "Delfi" sacīja, ka pagaidām nav bijuši ziņojumi par aizsalušiem ūdensvadiem uzņēmuma apsaimniekotajos namos Valmieras pilsētā. Stiprs sals Latvijā valda vien dažas dienas un, ja tik auksts laiks valdītu ilgāk, tad gan, iespējams, ūdensvadi aizsaltu, kā tas bija pērn, salam turoties salīdzinoši ilgu laiku.

Savukārt Smiltenē lielā sala dēļ atslēgta karstā ūdens padeve. Portāls "Ziemeļlatvija.lv" informē, ka sakarā ar zemām āra gaisa temperatūrām un nepietiekošo katlu mājas jaudu no 1. februāra Smiltenē ir atslēgta karstā ūdens padeve līdz brīdim, kad katlu māja spēs nodrošināt karstā ūdens padevi.

SIA "Ludzas apsaimniekotājs" portālam "Delfi" sacīja, ka pagaidām sala dēļ sasaluši salīdzinoši nedaudz ūdensvadu, divās trīs mājās ar malkas apkuri. "Nekas tāds nopietns līdz šim nav noticis," teica "Ludzas apsaimniekotāja" valdes loceklis Ēriks Gutāns.

Arī Madonā līdz šim nav fiksēti lieli sala postījumi – ūdensvadi ir aizsaluši pāris "mazdzīvokļu" mājām un tas noticis pašu iedzīvotāju nolaidības dēļ, portālam "Delfi" apgalvoja "Madonas namsaimnieka" meistars Raimonds Auziņš. "Pašlaik strādājam, lai ūdensvadus atsaldētu," piebilda uzņēmuma pārstāvis.

Toties Rēzeknē naktī no ceturtdienas uz piektdienu centra rajona katlumājā notika avārija – no ierindas izgāja gāzes katls, līdz ar to dažās mājās naktī bija diezgan auksti, informē vietējie mediji. Avārijas sekas jau ir likvidētas un šobrīd centrālajā katlumājā siltumenerģijas ražošanu nodrošina mazuta katls.

Kā informē uzņēmums "Rēzeknes siltumtīkli", sakarā ar radušos situāciju siltuma ražošanas uzņēmumam nav iespējas kādu laiku nodrošināt nepieciešamo siltuma temperatūru, atbilstoši noteiktajam grafikam. Stiprā sala dēļ katli strādāja uz savu iespēju robežas, kā rezultātā vecais nolietojies katls neizturēja slodzi. Tagad katlumājā notiek remontdarbi un gāzes katlu plānots palaist jau piektdienas vakarā un naktī panākt nepieciešamo siltuma temperatūru.

Paralēli mazuta katlam nepārtraukti strādā vēl viens nesen uzstādīts jauns gāzes katls, bet tuvāko divu nedēļu laikā tiks uzstādīts vēl viens jauns gāzes katls. "Notikusī avārija vēlreiz apstiprina to, cik ļoti ir nepieciešama centra rajona katlumājas rekonstrukcija, kuru mēs šobrīd cenšamies īstenot saviem spēkiem," portālam "Rezekne.lv" teica AS "Rēzeknes siltumtīkli" valdes loceklis Aldis Mežals.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", kas apsaimnieko aptuveni 4300 Rīgas namus, saņēmusi aptuveni 50 ziņojumus par galvaspilsētā aizsalušajiem ūdensvadiem, informēja uzņēmuma pārstāvis Krists Leiškalns. Situācija šajā ziņā nemitīgi mainās – tiek novērstas problēmas un arī tiek ziņots par jauniem spelgoņa upuriem. Ūdensvadi galvenokārt aizsaluši koka ēkās, kur ir malkas apkure un kur neviens nedzīvo, vai arī kur netiek kurināts.

"Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāvis teica, ka lielākoties ūdensvadi ir aizsaluši, bet par salā plīsušiem ūdensvadiem informācijas nav. Uzņēmuma darbinieki strādājot, lai novērstu problēmas. Brīvdienās uzņēmums strādās pastiprinātā režīmā, ņemot vērā, ka arī turpmākajās dienās gaidāms liels sals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!