SIA "Eko osta" piederošais naftas produktu rezervuārs, kurā pirms mēneša sprādzienā dzīvību zaudēja viens, bet ievainoti divi cilvēki, savulaik būvēts patvaļīgi, būvdarbus nesaskaņojot ar būvvaldi, turklāt trešdaļa no tā neilgi pirms metināšanas darbu sākuma bijusi pildīta ar naftas produktiem.
Rīgas reģionālās Valsts darba inspekcijas (VDI) direktora vietniece Rita Elce pastāstīja, būvdarbu veicējs SIA "Montāžnieks" VDI inspektoriem nav varējis uzrādīt nevienu ar būvvaldi saskaņotu būvatļauju, tāpēc VDI vērsusies Rīgas pilsētas būvvaldē, kas apstiprinājusi - celtniecība veikta patvaļīgi.

Elce arī pastāstīja, ka inspektoriem izdevies noskaidrot, ka 1000 kubikmetru tilpuma rezervuārs neilgi pirms traģiskās sekas izraisījušo metināšanas darbu sākuma bijis aptuveni par trešdaļu pildīts ar naftas produktiem, kas nepārtraukti sildīti, lai nepieļautu to sabiezēšanu. Sildīšanas dēļ veidojušies naftas tvaiki, kas tvertnē palikuši arī pēc tā iztukšošanas.

"Tas nav nekas neparasts, rezervuāros pildītos naftas produktus vienmēr ziemā silda, lai tie nesabiezētu, taču metinātāji gan nevarēja zināt, ka rezervuārs, kaut arī tukšs, tomēr satur naftas produktu tvaikus," teica Elce. Viņa noliedza, ka notikušajā būtu vainojami metinātāji, tomēr atturējās nosaukt iespējamos vainīgos. "Tas ir policijas kompetencē," teica Rīgas reģionālās VDI direktora vietniece.

VDI pārstāve BNS sacīja, ka izmeklēšanas materiāli tiks nodoti policijai, jo maksimālais sods, ko par šādu pārkāpumu var piemērot inspekcija, ir 250 latu. Pēc viņas vārdiem, šāds sods būtu "smieklīgi mazs", samērojot ar sprādziena traģiskajām sekām.

BNS jau vēstīja, ka 13.janvārī Tvaika ielā 39a, muitas zonā, aizdegās un ar atklātu liesmu dega SIA "Eko osta" piederošs 1000 kubikmetru tilpuma naftas rezervuārs. Neilgi pēc ugunsgrēka sākuma notika eksplozija, kurā dzīvību zaudēja viens, bet cieta divi SIA "Montāžnieks" strādnieki. Ugunsgrēks SIA "Eko osta" nodarīja aptuveni 40 tūkstošus latu lielus zaudējumus.

Policija ierosināja krimināllietu par darba aizsardzību vai tehnisko drošību reglamentējošu normatīvo aktu prasību pārkāpšanu, ja to izdarījis uzņēmuma, iestādes vai organizācijas vadītājs vai cita persona, kas atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem. Krimināllikums par šādu noziedzīgu darbību paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Vietā, kur notika pašreiz izmeklējamā rezervuāra sprādziens un ugunsgrēks, līdzīgs negadījums jau noticis pirms četrarpus gadiem 1998.gada 24.jūlijā. BNS jau vēstīja, ka toreiz "Eko ostas" mātes uzņēmumam "Vudisona termināls" piederošs 1000 kubikmetru tilpuma smērvielu rezervuārs arī sprādzis metināšanas darbu laikā. Un arī toreiz notikušajā sprādzienā cietuši trīs cilvēki, tostarp uzņēmuma ugunsdzēsības dienesta darbinieks, kurš uzraudzījis metināšanas darbu atbilstību darba drošības noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!