Foto: LETA

Uzvirmojušās domstarpības ar pašvaldībām ir atrisinātas, pirmdien Latvijas Radio uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

"Tā epizode ir beigusies", uzsvēra ministrs, norādot, ka pateicoties konstruktīvam dialogam situāciju esot izdevies noturēt saprātīgos rāmjos. Tāpēc darbs un sadarbība turpinoties.

Ministrs arī norādīja, ka pašvaldību budžetos turpmāk būtu jāievieš vidējā termiņa plānošanas principi, tādējādi radot skaidrību un noteiktību daudz ilgākā laika termiņā. Piemēram, nosakot iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales nosacījumus vairākiem gadiem uz priekšu, nevis kā patlaban, kad katru gadu par šo jautājumu notiek karstas diskusijas.

Ar laiku pašvaldībām vajadzētu pāriet uz vidēja termiņa budžeta plānošanu, norādīja ministrs.

Jau ziņots, ka Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē trešdien nolemts piekāpties Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumam - pašvaldības arī nākamgad saņems tikai 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem, vienlaikus valsts izveidos dotācijas programmas mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām un četrām trūcīgākajām republikas pilsētām.

FM piedāvā piešķirt papildus 5,6 miljonu latu dotāciju mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām, paaugstinot 2013.gada finanšu nepieciešamības neizlīdzināto apakšējo robežu no 95% uz 97%, tādējādi atbalstot 89 pašvaldības ar viszemākajiem ienākumiem. Tās galvenokārt ir Latvijas austrumu daļā un Kurzemes dienvidu daļā esošo novadu pašvaldības.

Savukārt četras trūcīgākās republikas pilsētas saņems budžeta dotāciju papildus 5,9 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!