Foto: DELFI Aculiecinieks
Satversmes tiesa (ST) atzinusi par valsts pamatlikumam neatbilstošu Atkritumu apsaimniekošanas likuma normu, kas ļauj pašvaldībai nerīkot iepirkumu par atkritumu apsaimniekošanu, portālu “Delfi” informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Viņa atgādināja, ka ar pieteikumu ST vērsās Augstākās tiesas Senāts, kura izskatīšanā bija SIA "Lobbel" strīds ar Rīgas domi par iepirkuma rīkošanu. Senāts lūdza ST izvērtēt Atkritumu apsaimniekošanas likuma normu, kas ļauj pašvaldībām nelauzt līdz 2005.gada 26.jūlijam noslēgtos līgumus par atkritumu apsaimniekošanu un neizsludināt jaunu iepirkumu procedūru arī tad, ja šie līgumi noslēgti, neievērojot likuma prasības.

Kā informēja Kovalevska, ST atzina, ka likumdevējs ir aizsargājis atsevišķu personu tiesisko paļāvību, nosakot, ka agrāk noslēgtie atkritumu apsaimniekošanas līgumi paliks spēkā, kaut arī to noslēgšanai nav piemērota iepirkuma procedūra.

ST secināja, ka apstrīdētā norma rada tādu situāciju, ka atkritumu apsaimniekošanas līgumi, kas noslēgti, nepiemērojot iepirkuma procedūru, var palikt spēkā ilgu laiku. Piemēram, Rīgā ir noslēgti atkritumu apsaimniekošanas līgumi līdz 2020.gadam, Liepājā - līdz 2020.gadam, Jelgavā - līdz pat 2029.gadam. Šo līgumu spēkā esamības laikā nav iespējams nodrošināt tirgus dalībnieku brīvu konkurenci un pašvaldības līdzekļu efektīvu izmantošanu.

Tāpat ST atzina, ka atsevišķu personu tiesiskās paļāvības aizsardzība neierobežotā laikā nav samērīga ar aizskārumu, kas tiek radīts sabiedrības interesēm, tādēļ šajā gadījumā sabiedrībai nozīmīgu interešu aizsardzībai dodama prioritāte salīdzinājumā ar tiesiskās paļāvības principu.

Līdz ar to ST atzina apstrīdēto Atkritumu apsaimniekošanas likuma pārejas noteikumu normu, kas attiecas uz līgumiem, kas noslēgti, nepiemērojot vai neatbilstoši piemērojot normatīvos aktus par publisko iepirkumu, par neatbilstošu Satversmei.

ST noteica, ka šī norma spēku zaudēs no 2013.gada 1.jūlija.

Spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!