Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien, 24. martā, Satversmes tiesā (ST) ierosināta lieta par prasību veikt Covid-19 testu pirms ieceļošanas Latvijā, portālu "Delfi" informēja ST pārstāve Zanda Meinarte.

ST ierosināja lietu "Par Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 „Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid‑19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 35.3 punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 98. panta otrajam teikumam".

Augstākā juridiskā spēka norma — Satversmes 98. panta otrais teikums — noteic, ka ikviens, kam ir Latvijas pase, ārpus Latvijas atrodas valsts aizsardzībā, un viņam ir tiesības brīvi atgriezties Latvijā.

Lieta ierosināta pēc Aleksandras Jolkinas pieteikuma. Pieteikuma iesniedzēja ir Latvijas pilsone, kura jau vairākus gadus pastāvīgi dzīvo Vācijā. Pieteikuma iesniedzēja regulāri apmeklējot Latviju un bija plānojusi atkal to apmeklēt 2021. gada janvāra otrajā pusē vai februārī. Tomēr apstrīdētā norma ierobežojot viņas tiesības brīvi ieceļot Latvijā.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 98. panta otrajam teikumam. Apstrīdētā norma neesot skaidra un precīza, un tās piemērošana neesot tāda, ko personas varētu paredzēt. Tāpat prasība 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai ieceļošanas Latvijā veikt Covid‑19 testu nesamērīgi ierobežojot viņas tiesības brīvi atgriezties Latvijā.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2021. gada 24. maijam iesniegt tai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir šī gada 24. augusts.

Šobrīd saistībā ar Covid-19 Satversmes tiesā ir izskatītas divas lietas. Vēl trīs ir apvienotas un viena — sagatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!