Prokuratūra šomēnes papildinājusi apsūdzību bijušajam Rīgas Komercģimnāzijas direktoram un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas (RPIVA) rektoram Jurim Stabiņam, inkriminējot viņam arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas organizēšanu.
Stabiņam patlaban tiek inkriminēti seši kukuļa izspiešanas gadījumi, seši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas organizēšanas gadījumi, kā arī dokumentu viltošanas un šo viltoto dokumentu izmantošanas organizēšana, pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

Jau ziņots, ka Stabiņš pērn septembrī tika aizturēts aizdomās par 3000 latu kukuļa ņemšanu. Stabiņam sākotnēji tika uzrādīta apsūdzība par kukuļa pieņemšanas mēģinājumu, kas saistīts ar kukuļa pieprasīšanu un izmantojot viltotus dokumentus.

Krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosināja 2004.gada 30.augustā pēc Krimināllikuma 320.panta 2.daļas par kukuļņemšanu un pēc Krimināllikuma 275.panta 1.daļas par dokumentu viltošanu un to izmantošanu.

Sākotnēji tika aizturēts arī iespējamais starpnieks - 1975.gadā dzimušais Igors Z., taču pierādījumu trūkuma dēļ viņam tika atcelts drošības līdzeklis. Stabiņam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

Kā ziņots, pagājušā gada februārī valdība pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājuma Stabiņu atbrīvoja no RPIVA rektora amata par atkārtoti pieļautajiem Augstskolu likuma un citu normatīvo aktu pārkāpumiem un bezdarbību konstatēto pārkāpumu novēršanā.

IZM bija savākusi materiālus par Stabiņa darbībā atklātajiem pārkāpumiem, kas tika nosūtīti KNAB. Kā piemērs tika minēts 2003.gada decembrī izdotais rīkojums, ar kuru Stabiņam par novadītajām nodarbībām tiek piešķirti 1300 lati un kuru parakstījis viņš pats. Savukārt 2003.gada augustā saskaņā ar finanšu datiem Stabiņš 11 dienās strādājis 523 stundas, tas ir, vidēji 47,5 stundas dienā. Veicot finanšu auditu, atklāti arī citi pārkāpumi.

No Rīgas Komercģimnāzijas direktora amata Stabiņš atkāpās pats, iesniedzot atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!