Sestdien stājas spēkā smēķēšanas ierobežojumi, kas paredz, ka turpmāk izklaides vietās varēs smēķēt tikai speciāli ierādītās vai īpaši no pārējās teritorijas nodalītās telpās, informēja Veselības ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Zaiga Barvida.
Jau ziņots, ka saskaņā ar pērn pieņemtajiem Tabakas likuma grozījumiem bargāki smēķēšanas ierobežojumi attieksies uz kafejnīcām, restorāniem un citām sabiedriskās ēdināšanas vietām, kazino un spēļu zālēm.

Ierobežojumi attieksies uz vasaras kafejnīcām, kurās būs atļauts smēķēt īpaši ierādītas vietās.

Līdzīgi būs augstskolās, ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, darbavietās darba un koplietošanas telpās, publiskās ēkās, būvēs un telpās - kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, deju zālēs, kurās no 1.jūlija smēķēt drīkstēs tikai speciāli ierādītās telpās.

Smēķēšanas vietām jābūt izveidotām atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām. Saskaņā ar likumu telpa, kas speciāli ierādīta smēķēšanai, ir atsevišķa, ar stacionārām būvkonstrukcijām norobežota telpa, kas aprīkota ar nosūces ventilāciju, lai tabakas dūmi neieplūstu citās telpās.

Telpā jābūt informatīvam uzrakstam vai simbolam. Attiecīgajā teritorijā nedrīkst sniegt iestādes, komersanta, citas juridiskās personas vai pašnodarbinātās personas pakalpojumus.

Likuma izpratnē speciāli smēķēšanai ierādīta vieta ir ar attiecīgu informatīvu uzrakstu vai simbolu apzīmēta un atbilstoši ugunsdrošības noteikumu prasībām aprīkota teritorija ārpus ēkām brīvā dabā, telpa vai telpas daļa, kas aprīkota ar gaisa ventilācijas iekārtu, vai telpas daļa vasaras jeb āra kafejnīcā.

Smēķēšanai atsevišķi nodalīta telpa likuma izpratnē ir atsevišķa, ar stacionārām būvkonstrukcijām norobežota telpa, kas paredzēta pamatpakalpojumu saņemšanai un smēķēšanai un aprīkota ar nosūces ventilāciju. Telpa aizņem aptuveni 50% no kopējās publiskās telpas platības un izvietota pēc iespējas tālāk no ieejas. Tajā ir attiecīgs informatīvs uzraksts vai simbols.

Likuma ievērošanu kontrolē Valsts policija un Pašvaldības policija.

Aizliegts smēķēt izglītības un audzināšanas iestādēs, sabiedriskā transporta līdzekļu pieturvietu nojumēs, tuvāk par desmit metriem no ēkām, kurās izvietotas valsts un pašvaldību iestādes, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, sabiedriskā transporta līdzekļos, taksometros un citur.

Aptauja liecina, ka lielākajā daļā sabiedrisko ēdināšanas vietu, stājoties spēkā stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, apmeklētājiem telpās smēķēt būs aizliegts.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas, kurās izveidota vasaras terase, apmeklētāji varēs smēķēt uz terases, bet atsevišķos bāros nesmēķētāju telpas būs nodalītas no smēķētāju telpām, kurās būs nosūces ventilācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!