Šodien stājies spēkā Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu, kas nosaka iedzīvotāju, mediķu, valsts un pašvaldību tiesiskās attiecības seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. Likuma mērķis ir noteikt tiesiskās attiecības seksuālās un reproduktīvās veselības jomā, lai aizsargātu nedzimušu dzīvību un jebkuras personas seksuālo un reproduktīvo veselību.
Likumā pirmo reizi juridiski reglamentēts jēdziens "grūtniecības pārtraukšana pēc sievietes vēlēšanās". Likumā runāts par kontracepciju, mākslīgo apaugļošanu, dzemdību palīdzību, seksuāli transmisīvo slimību ārstēšanu un citiem jautājumiem. Likums nosaka, ka grūtniecības pārtraukšana pēc sievietes vēlēšanās ir grūtniecības mākslīga pārtraukšana pēc sievietes lūguma līdz grūtniecības 12.nedēļai.

Norīkojumu grūtniecības pārtraukšanai pēc sievietes vēlēšanās un labklājības ministra apstiprinātu rakstveida informāciju par grūtniecības pārtraukšanas morālajiem aspektiem, iespējamiem medicīniskajiem sarežģījumiem, kā arī par iespēju saglabāt dzīvību topošajam bērnam izsniegs ginekologs (dzemdību speciālists) vai ģimenes ārsts, vienlaikus mutiski informējot sievieti par grūtniecības pārtraukšanas būtību.

Grūtniecības pārtraukšanu drīkstēs veikt ginekologs vai dzemdību speciālists ārstniecības iestādes stacionārajā nodaļā, ne ātrāk kā 72 stundas pēc norīkojuma izsniegšanas, pirms tam atkārtoti informējot sievieti par grūtniecības pārtraukšanas iespējamiem sarežģījumiem.

Ja grūtniecība iestājusies pacientei, kura ir jaunāka par 16 gadiem, ārstam, kas konstatējis grūtniecību, būs pienākums uzklausīt pacienti un veltīt pienācīgu uzmanību viņas uzskatiem, ņemot vērā viņas vecumu un brieduma pakāpi. Šajā gadījumā ārsta pienākums būs par grūtniecības iestāšanos informēt arī grūtnieces vecākus vai aizbildni.

Pacientei, kura ir jaunāka par 16 gadiem, norīkojumu uz grūtniecības pārtraukšanu pēc pašas vēlēšanās drīkstēs izsniegt tikai tad, ja vismaz viens no viņas vecākiem vai aizbildnis tam būs devis rakstveida piekrišanu. Ja pacientei par grūtniecības saglabāšanu būs radies strīds ar vecākiem vai aizbildni, grūtniecības pārtraukšanai būs nepieciešams bāriņtiesas jeb pagasttiesas lēmums.

Likums uzliek par pienākumu pašvaldībai nodrošināt sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus krīzes situācijā nonākušām grūtniecēm un nedēļniecēm.

Likums noteiks, ka jebkuram cilvēkam ir tiesības no mediķa saņemt informāciju par seksuālās un reproduktīvās veselības veicināšanas un aprūpes pamatprincipiem, dzimstības plānošanu un kontracepciju.

Savukārt jebkura cilvēka pienākums būs apgūt pamatzināšanas par seksuālās un reproduktīvās veselības veicināšanu un aprūpi, rūpēties par savu un ģimenes locekļu seksuālo un reproduktīvo veselību, plānot dzimstību, pārbaudīt veselību pirms bērna ieņemšanas, izvairīties no grūtniecības pārtraukšanas un izvēlēties reproduktīvo veselību neapdraudošus dzimstības regulēšanas līdzekļus. Ar seksuāli transmisīvu slimību inficētas personas pienākums būs informēt savu dzimumpartneri par inficēšanās risku, nosaka likums.

Latvijā tagad noteikts cilvēka klonēšanas aizliegums, proti, aizliegts izmantot medicīniskās apaugļošanas un citas tehnoloģijas, kuru lietošanas rezultātā dzimtu cilvēks, kas būtu ģenētiski identisks citam dzīvam vai mirušam cilvēkam.

Likumā definēts, ka neauglība ir dzimumbriedumu sasniegušu divu pretēju dzimumu personu nespēja radīt bērnu gada laikā, dzīvojot regulāru dzimumdzīvi bez kontracepcijas.

Jēdziens "seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpe" likumā definēts kā dzemdību palīdzības nodrošināšanas, seksuāli transmisīvo slimību, HIV/AIDS, reproduktīvo orgānu slimību un neauglības profilakses, diagnostikas, ārstēšanas un novērošanas, dzimstības regulēšanas, grūtniecības pārtraukšanas un medicīniskās apaugļošanas pasākumu kopums, ko veic mediķis.

Seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpē par prioritāti tiek atzīta dzemdību palīdzība, kā arī informēšana par seksuālo un reproduktīvo veselību. Valsts realizēs seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpes principus, nodrošinot bezmaksas dzemdību palīdzību un iespēju ārstniecības un izglītības iestādēs apgūt pamatzināšanas par seksuālās un reproduktīvās veselības veicināšanu un aprūpi.

Dzemdību palīdzības, neauglības diagnostikas un ārstēšanas, seksuāli transmisīvo slimību, HIV/AIDS un reproduktīvo orgānu slimību profilakses, diagnostikas un ārstēšanas programmas apstiprinās labklājības ministrs. Savukārt grūtniecības pārtraukšanas, medicīniskās apaugļošanas, HIV/AIDS izplatības ierobežošanas un ar HIV inficētu personu un AIDS slimnieku ārstēšanas organizatorisko kārtību noteiks Ministru kabinets. Valdība noteiks arī neauglīgo ģimeņu reģistru, medicīniskās apaugļošanas reģistru, dzimumšūnu donoru reģistru un donoru dzimumšūnu banku izveidošanas kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!