Foto: LETA
Kā nepārsūdzēts stājies spēkā Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas spriedums, ar kuru no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Talsu traģēdijā bojāgājuša zēna mātei piedzīti 20 000 latu, portālu "Delfi" informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

Prasītājas Ārija Čuhnova un viņas meita Dace Čuhnova prasību pret Latvijas valsti cēla 2006.gada 14.septembrī saistībā ar traģisko negadījumu Talsos 1997.gada 28.jūnijā, kurā dzīvību zaudēja Čuhnovas dēls. Prasības pieteikumā prasītājas lūdza tiesu solidāri piedzīt no atbildētājiem atlīdzību par morālo kaitējumu par labu mātei 500 000 latu un par labu meitai, kuras brālis aizgāja bojā, 250 000 latu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 23.oktobrī prasību apmierināja daļēji. Tiesa piedzina solidāri no Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas un VUGD atlīdzību par morālo kaitējumu par labu mātei 60 000 latu un par labu meitai 40 000 latu, bet pārējā daļā prasību noraidīja. Apelācijas sūdzības par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza LR Iekšlietu ministrija un VUGD, pretapelācijas sūdzības prasītāju pārstāvis.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT 2009.gada 4.jūnijā par labu mātei piedzina 60 000 latu atlīdzību par morālo kaitējumu. Prasītājas meitas prasību par atlīdzības par morālo kaitējumu solidāru piedziņu tiesa noraidīja.

Izskatot lietu sakarā ar prasītāju un VUGD iesniegtām kasācijas sūdzībām, AT Senāts pērn atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par morālā kaitējuma apmēru un tiesas izdevumu piedziņu, bet pārējā daļā atstāja negrozītu. Atceltajā daļā Senāts lietu nodeva jaunai izskatīšanai tai pašai tiesai.

Šī ir astotā Talsu traģēdijas lieta, kurā spriedums stājies spēkā, norāda tiesā. Kopumā saistībā ar Talsu traģēdiju tiesā iesniegtas 16 civilprasības, no kurām divās lietās katrā apvienotas divas atsevišķas civilprasības. Četras civilprasības pašlaik ir Senātā un šajās lietās lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts. Viena lieta, kurā apvienotas divas civilprasības, tiks skatīta apelācijas kārtībā AT Civillietu tiesu palātā un vienā lietā, kurā arī apvienotas divas civilprasības, spriedums apelācijas instances tiesā tika pasludināts otrdien un lietas dalībnieki šo spriedumu vēl var pārsūdzēt Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!