Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti nākamnedēļ uz sēdi aicinās labklājības ministri Dagniju Staķi (ZZS), lai izvaicātu viņu par to, kā ministrija uzrauga valsts konkursos uzvarējušās firmas, kas invalīdiem piegādā tehniskās palīgierīces.
Kā ziņots, medicīnisko un ortopēdisko preču ražotājs "Orto pluss" no Labklājības ministrijas (LM) pārraudzībā esošā Tehnisko palīglīdzekļu centra (TPC) valsts pasūtījuma ietvaros saņēmis vairākus simtus tūkstošus latu par neesošām protēzēm. Policija ierosinājusi krimināllietu par krāpšanu lielā apmērā.

Deputāts Andrejs Klementjevs (TSP), pēc kura ierosinājumu šodien tika sasaukta Saeimas komisijas sēde, aicināja deputātus, neuzklausot Staķi, nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Indulim Emsim (ZZS) ar aicinājumu izveidot neatkarīgu komisiju, kas veiktu dienesta izmeklēšanu ministrijā. Deputāts vēlas aicināt arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) izvērtēt LM ierēdņu darbību.

Klementjevs norādīja, ka komisija invalīdu un uzņēmēju sūdzības par TPC ir saņēmusi jau kopš centra nodibināšanas 1999.gadā. Invalīdi un TPC pārstāvji arī bijuši vairākās komisijas sēdēs.

Tomēr uz vairākkārtēju aicinājumu pastiprināti pievērst uzmanību centra darbībai un novērst nepilnības LM, kuras pakļautībā ir TPC, nav reaģējusi un tāpēc ir zaudējusi uzticību, uzskata Klementjevs, kurš netic, ka LM varētu veikt neatkarīgu iekšējo izmeklēšanu. "Šoreiz nepieciešams rīkoties radikālāk," sacīja deputāts.

Savukārt deputāts Valdis Ģīlis (TP) norādīja, ka šī lieta "uzpeldējusi", tieši pateicoties ministres iniciētām darbībām, tāpēc vispirms būtu jāuzklausa Staķes rīcības plāns un tikai pēc tam, ja šī rīcība deputātiem liktos nepietiekama vai nepārliecinoša, varētu vērsties pie premjera un KNAB.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) uzskata, ka šis notikums ir nopietns signāls tam, lai ministrija veiktu revīziju visās firmās, kas piedalījušās un uzvarējušas TPC rīkotajos konkursos pēdējo divu gadu laikā. Par centra darbībām komisijā jau vairākkārt ir bijušas nopietnas sarunas, bet līdz šim TPC ir izgājis sveikā, atgādināja deputāts.

Krāpšana nevarēja notikt bez atbildīgo amatpersonu un ierēdņu dalības un ziņas, ir pārliecināts Klementjevs. Tam piekrita arī pārējie komisijas deputāti.

Komisijas sēde ar Staķes līdzdalību varētu notikt nākamo trešdien - 20.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!