Bijušais Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta virsnieks Edgars Gulbis apcietinājumā ticis spīdzināts un "ķīmiski ietekmēts", lai "izsistu" liecības pret Raimondu Štālbergu, kurš arī aizturēts saistībā ar kriminālprocesiem par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča apdraudējumu, piektdien žurnālistiem paziņoja Štālberga advokāts Edgars Dimants.
Advokāts apgalvoja, ka viņa rīcībā ir pierādījumi par to, ka pret Gulbi ir pielietoti kādi ķīmiski preparāti, taču pagaidām nevēlējās atklāt savus avotus, kas viņam šos pierādījumus nodevuši.

Kā ziņots, iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC), kurš kategoriski noliedzis vardarbību pret Gulbi, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījuma "100.pants" atzina, ka ekspertīze, kas Gulbim veikta laika posmā pēc atbrīvošanas no apcietinājuma līdz trešdienas incidentam, uzrādījusi pozitīvus rezultātus.

Godmanis sacīja, ka "ekspertīžu rezultāti ir pozitīvi", bet nevēlējās sīkāk paskaidrot, vai tas nozīmē, ka ekspertīze uzrādījusi kādu narkotisku vai psihotropu vielu klātbūtni Gulbja organismā. Viņš piebilda, ka ir neskaidrības par laiku, uz kuru ekspertīzes rezultāti varētu attiekties.

Gulbja dzīvesbiedre Iveta Šteina apgalvo, ka 21.septembrī pēc atbrīvošanas Gulbja veselības stāvoklis bijis tāds, ka nācies braukt uz Militārās medicīnas centru. "Viņš bija kā jēla ola, viņš pat neapjēdza, kas notiek apkārt," sacīja Šteina, kura uzskata, ka Gulbis apcietinājumā spīdzināts.

Policija un iekšlietu ministrs noliedz vardarbību pret Gulbi, tomēr Tiesībsarga birojs pēc savas iniciatīvas jau uzsācis pārbaudi, jo pastāv aizdomas, ka Gulbja gadījumā pieļauts rupjš cilvēktiesību pārkāpums.

Dimants teica, ka Štālbergs, atrodoties apcietinājumā, nav ne fiziski, ne psihiski ietekmēts, bet Gulbis tiekot spīdzināts ar mērķi "izsist liecības un iesēdināt Štālbergu".

Advokāts bija ieradies Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kas skata jautājumu par drošības līdzekļa piemērošanu Gulbim. Policija lūgusi Gulbi apcietināt.

Pēc Dimanta teiktā, viņam kā advokātam ir tiesības vākt pierādījumus Štālberga aizstāvībai dažādos veidos, un, tā kā gan pret Gulbi, gan Štālbergu sāktie kriminālprocesi ir saistīti, viņš vēlējās piedalīties arī šajā tiesas sēdē. Dimants no tiesas zāles gan tika izraidīts.

Advokāts stāstīja, ka Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki Štālbergam melojuši, ka Gulbis "ir teicis to un to", savukārt Gulbim sacījuši, ka Štālbergs ir viņu nodevis.

Dimants arī norādīja, ka "vēl bīstamāks cilvēks ir tas, kas organizē šo visu afēru pret Štālbergu un Gulbi, - viņš ir noziedznieks, kas liek šos cilvēkus zem tanka". Dimants šī cilvēka vārdu solās atklāt vēlāk.

Kā ziņots, gan Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes bijušais biznesa partneris Štālbergs, gan Štālberga paziņa un dienesta biedrs Gulbis aizturēti aizdomās par saistību ar kriminālprocesiem par Vaškeviča apdraudējumu. Štālbergs atrodas apcietinājumā.

Gulbis arī mēnesi bija apcietināts, taču pagājušajā nedēļā tika atbrīvots. Šo trešdien novakarē viņš atkal tika aizturēts, bet konvojēšanas laikā mīklainos apstākļos uz Salu tilta izlēca vai izkrita vai tika izgrūsts no policijas automašīnas un pēc tam ielēca Daugavā. Patlaban viņš ārstējas Gaiļezera slimnīcā.

Trešdien Gulbis tika aizturēts jauna kriminālprocesa gaitā, kas ierosināts par krāpšanu noziedzīgā grupējumā. Policija nekomentē, kā notikusi krāpšana.

Incidentu uz Salu tilta policija traktē kā Gulbja bēgšanas mēģinājumu, taču gan Šteina, kas braukusi automašīnā aiz Gulbja konvojētājiem, gan advokāts Aleksandrs Ogurcovs ir pārliecināti, ka vīrietis no automašīnas, visticamāk, ir izgrūsts.

Saistībā ar Gulbja iespējamo bēgšanas mēģinājumu premjers Aigars Kalvītis (TP) ir paziņojis, ka Latvijā darbojas nopietns noziedzīgs grupējums, kurā apvienojušies bijušie Valsts drošības komitejas darbinieki, bijušie padomju armijas desantnieki, kā arī bijušie un pat esošie Latvijas specdienestu darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!