Foto: LETA
Katoļu baznīcas galva un šā gada Eiropas cilvēks Latvijā Zbigņevs Stankevičs aicina attīrīt interneta vidi no negatīviem, neargumentētiem komentāriem un arī politiskajās diskusijās spēt izvērtēt cilvēka darbus atsevišķi no viņa personības.

Stankevičs ceturtdien Eiropas gada cilvēka Latvijā apbalvošanas ceremonijā uzsvēra, ka par lielāko Eiropas vērtību uzskata cilvēka cieņu. "Cieņa ir bijusi stipri sabradāta okupācijas laikā un ir ievainota arī šodien, jo cilvēka garīgā dimensija netiek augstu vērtēta," viņš atzina.

Katoļu baznīcas arhibīskaps atsaucās uz pagājušā gada Eiropas cilvēka Latvijā Ilmāra Poikāna jeb Neo teikto, ka gudri cilvēki runā par idejām, vidēji gudri par notikumiem, bet vismazāk gudrie – par citiem cilvēkiem.

"Ja vien to varētu ielikt 140 zīmēs, man ļoti gribētos šo domu palaist pa sociālajiem tīkliem, jo interneta komentāros tik daudzi izgāž kompleksus par sevi uz citiem," viņš teica, aicinot komentārus rakstīt, balstoties uz prātu, nevis neargumentētām emocijām.
Stankevičs norādīja, ka arī politiskajā vidē novērojama līdzīga situācija – tiek mēģināts iznīcināt pretinieku pilnībā, neatdalot viņa darbus no personības, un to mainīt ir liels izaicinājums.

"Tur vajadzīgs prāts un zināms līmenis, lai līdz tam nonāktu. Bet es domāju, ka sabiedrībai ir liels potenciāls un mēs to spējam. Tomēr mums ir jāsaliek galvas kopā, jo viens cilvēks to nevar izdarīt," paskaidroja mācītājs. Viņš arī citēja Raini, aicinot nevis gremdēt vienam otru, bet palīdzēt pacelties.

"Cilvēks ir vērtība neatkarīgi no dzimuma, orientācijas, stāvokļa sabiedrībā vai bankas konta stāvokļa," vēl uzsvēra Stankevičs.

Runājot par situāciju Eiropā kopumā, viņš atzina, ka pašlaik trūkst līdzsvara starp garīgajām un materiālajām vērtībām un pašreizējā cīņa ar Eiropas ekonomisko krīzi ir tikai šā līdzsvara trūkuma sekas. "Pašlaik tam kuģim ir milzīga sānsvere un sūce. Es aicinu visus kopīgiem spēkiem šo kuģi izlīdzināt," sacīja katoļu baznīcas galva.

Savukārt, komentējot jauniegūto Eiropas gada cilvēka titulu, Stankevičs atzina, ka viņam bijis liels pārsteigums un prieks tapt nominētam. "Iepazinos ar sevi, kā to redz valstī," viņš smaidot piebilda.

Jau vēstīts, ka Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs atzīts par Eiropas gada cilvēku Latvijā. Sabiedrības balsojumā populārāko kandidātu trijniekā iekļuva arī "Avārijas brigādes" autors Jānis Cimermanis un mūziķis Lauris Reiniks.

Balsotāji šogad gada Eiropas cilvēka Latvijā titulam izvirzīja vairāk nekā 35 kandidātus, kuri katrs savā veidā pagājušajā gadā izcēlušies un devuši savu artavu eiropeisku ideju un vērtību veicināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!