Foto: DELFI

Ģimenēm, kurās dzīvo pastāvīgi aprūpējams tuvinieks, portāla "Delfi" atbalsta projektā "Stiprini stipros" saziedoti jau vairāk nekā 58 tūkstoši eiro. Visa nepieciešamā naudas summa savākta četriem projekta stāstu varoņiem, bet, lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu pirms trim gadiem autoavārijā smagi cietušajam mūziķim Rolandam Ūdrim un viņa ģimenei, ziedošana turpinās. No gadā nepieciešamajiem 15 600 eiro vēl trūkst nepilni trīs tūkstoši.

Šī nauda nepieciešama Ūdra aprūpei, rehabilitācijai un ģimenes ikdienas atvieglošanai. Tāpat arī joprojām var ziedot "Stiprini stipros" projekta "kopējam makam," proti, desmitiem citu ģimeņu, kurās ir ilgstoši kopjams tuvinieks. Tam saziedots jau 21 892 eiro. Projektu portāls "Delfi' īsteno sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv," un par to, kam šī nauda paredzēta, var lasīt šeit.

Ar ziedotāju atbalstu ir izdevies savākt četriem "Stiprini stipros" apakšprojektiem nepieciešamos līdzekļus – individuālajiem projektiem kopumā saziedoti vairāk nekā 23 tūkstoši. Šī summa nodrošinās tik ļoti nepieciešamo finansiālo palīdzību 21 gadu vecā autista Artura ģimenei, kas dzīvo ļoti pieticīgi, ļaus 22 gadus vecajai Elvīrai, kura pēc autoavārijas zaudēja spējas staigāt un dzīvē vairākkārt sapratusi, ka var paļauties tikai uz sevi, apmeklēt rehabilitāciju, nodrošinās medicīnisko pārtiku Jurim, kurš pēc insulta jau vairākus gadus ir gulošs, un palīdzību viņa sievai, kura ir pilnībā piesaistīta mājoklim, kā arī nodrošinās iespēju 16 gadus vecās Anastasijas, kurai ir retais Volfa Hiršhorna sindroms, mammai Janīnai gadu vismaz vienu dienu nedēļā saņemt auklītes palīdzību.

Ziedošana turpinās, un projektā "Stiprini stipros" ikvienam iespējams sniegt savu atbalstu, lai nodrošinātu mūziķa Rolanda Ūdra aprūpi un rehabilitāciju un atvieglotu viņa sievas Ilonas ikdienu. Ik mēnesi fizioterapijai, medikamentiem un higiēnas precēm, asistentam, ergoterapeitam un logopēdam nepieciešami vismaz 1300 eiro, gadā summai sasniedzot 15 600 eiro, no kuriem ir saziedoti 12 800 eiro.

Ziedot Ūdrim un viņa sievai Ilonai iespējams šeit.

Pirms trim gadiem autoavārijā smagi cietušā mūziķa sieva Ilona, kura šos gadus ikdienā aprūpējusi vīru, portālam "Delfi" norāda – Latvijā ir ļoti daudz ģimeņu, kuras cīnās līdz spēku izsīkumam.

"Mēs neesam vienīgie tādi. Mums ar Ūdri ir varbūt vairāk paveicies, Ūdris ir populārs dziedātājs un mūziķis, bet ir šausmīgi daudz tādu Latvijā, kurus neviens neredz un nedzird, kas sēž četrās sienās un kuriem nav kam pateikt, ka viņiem ir vajadzīga palīdzība," saka Ilona, lūdzot sabiedrību ieklausīties cilvēkos, kuri, iespējams, nav tik skaļi.

Aptuveni katrā desmitajā Latvijas mājsaimniecībā ir kāds, kam ilgstošu veselības problēmu dēļ nepieciešama mājas aprūpe, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) apkopotā informācija. Profesionālu veselības vai sociālās aprūpes darbinieku sniegtos mājas aprūpes pakalpojumus saņēma tikai 14,9 % šādu mājsaimniecību, vēsta CSP aptauja par mājas aprūpes pakalpojumu izmantošanu Latvijā 2016. gadā.

2016. gadā 7,4 % Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem sniedza aprūpi vai palīdzību cilvēkiem, kuriem tā bija nepieciešama ilgstošu veselības problēmu dēļ. Visvairāk šādu palīdzību sniedza iedzīvotāji no 50 līdz 64 gadiem (10,8 %), savukārt vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem – 4,1 %. Gandrīz puse (47,3 %) mājas aprūpi vai palīdzību sniedza līdz deviņām stundām nedēļā, bet trešdaļa (33,5 %) – 20 un vairāk stundu nedēļā. Dati liecina, ka sievietes aktīvāk nekā vīrieši sniedza palīdzību. CSP arī secināja, ka iedzīvotāju rīcībā esošie ienākumi īpaši neietekmē to, vai viņi sniedz aprūpi citiem cilvēkiem.

Jau vēstīts, ka "Delfi" atbalsta projektu "Stiprini stipros" ģimenēm, kurās dzīvo pastāvīgi aprūpējams tuvinieks, simboliski aizsāka mūziķa Rolanda Ūdra, kurš 2016. gadā smagi cieta autonegadījumā, draugu ierakstītas grupas "The Hobos" hita "Walk All Night" jaunās versijas videoklips.

Projektu iesāka dažādu ģimeņu pieredzes stāsti, kas iezīmē daļu no problēmām, ar kurām ik dienu saskaras tie, kuri ilgstoši aprūpē kādu no ģimenes locekļiem, un nākotnē "Delfi" kā vadošais ziņu portāls padziļināti analizēs sociālās un veselības aprūpes sistēmas robu cēloņus un iespējamos risinājumus.

"Stiprini stipros" tapis sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv", aicinot atbalstīt tos, kuriem šī palīdzība ir nepieciešama, lai kaut nedaudz atvieglotu viņu ikdienu.

"Ja ģimenē kāds ir ilgstoši slims, visa ģimene tiek pakļauta pārmaiņām. Izjūk ierastais ritms, palielinās izdevumi, mazāk laika paliek attiecībām, nemaz nerunājot par kultūras vai sporta pasākumu apmeklēšanu. Turklāt tas ir smags darbs, bez brīvdienām un atvaļinājumiem. Jābūt ļoti stipriem, lai to paveiktu. Bet kurš palīdz stiprajiem būt stipriem? Ziņu portāla "Delfi" atbalsta akcija ļauj līdzcilvēkiem ieraudzīt stipros un palīdzēt viņiem.

"Ziedot.lv" novērtē, ka "Delfi" aktualizē tēmu, kura diemžēl nav ne politiķu, ne ierēdņu, ne sabiedrības dienaskārtībā. Tikai kopā mēs varam būt stipri un pārtikuši. Ne katrs par sevi. Ne tad, ja kādam ir grūti," norāda Rūta Dimanta, labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!