Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs pirmdien parakstījis rīkojumu par Jūrmalas Attīstības plāna grozījumu apturēšanu daļā, kas attiecas uz septiņām teritorijām, kurās Jūrmalas pilsētas dome bija plānojusi dabas pamatnes maiņu, informēja ministrijā.
Ministra rīkojums, kas stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", attiecas uz Jūrmalas pilsētas teritorijām Bražciems 0701, Vaivari 1310, Kauguru iela 3, Avoti 52F, Mežotnes iela 4, Z.Meierovica prospekts 43 un Ērgļu iela 2a.

Štokenbergs lēmumu pieņēma, balstoties uz detalizētu Jūrmalas pilsētas domes šā gada 12.jūlijā pieņemto Jūrmalas Attīstības plāna grozījumu izvērtēšanas, iepazīstoties ar Vides ministrijas, sabiedrisko organizāciju un privātpersonu izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) rīcībā ir informācija, ka Jūrmalas Attīstības plāna grozījumu sabiedriskās apspriešanas laikā pēc būtības nav tikuši izvērtēti sabiedriskās apspriešanas dalībnieku sniegtie priekšlikumi.

Sabiedriskās apspriešanas laikā ir saņemti iebildumi pret vairāku Jūrmalas pilsētas teritoriju plānotās (atļautās) izmantošanas maiņu no "Dabas pamatnes teritorija" pret citu teritorijas plānoto izmantošanu, kas pieļauj teritorijas apbūvi. Tāpat sabiedriskās apspriešanas dalībnieki iesnieguši priekšlikumus par vairāku esošo teritoriju plānotas izmantošanas, kas pieļauj apbūvi, maiņu, pret teritorijas plānoto izmantošanu - "Dabas pamatnes teritorija".

Kopumā par Attīstības plāna grozījumu pilnveidotajām galīgajām redakcijām saņemti 11 164 parakstu, tai skaitā par otrreiz atkārtoti pilnveidoto redakciju 12 iesniegumi ar 265 parakstiem, no kuriem septiņi nav izskatīti, uzskatot, ka tie iesniegti pēc sabiedriskai apspriešanai paredzētā termiņa, ņemot vērā priekšlikumu reģistrēšanas, nevis nosūtīšanas pašvaldībai datumu.

No Jūrmalas pilsētas pašvaldības sagatavotajām tipveida atbildēm sabiedriskās apspriešanas dalībniekiem izriet, ka šie priekšlikumi nav izskatīti pēc būtības, un pašvaldība nav pienācīgi izvērtējusi sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāju izteiktos viedokļus un argumentus. Tāpat Jūrmalas pilsētas pašvaldība ir norādījusi, ka 791 persona nav Jūrmalas pilsētas pašvaldības iedzīvotāji, tāpēc to viedokļi Jūrmalas pilsētas pašvaldībai nav saistoši un izvērtējami, neskatoties uz to, ka Jūrmala ir valsts nozīmes tūrisma un cita veida atpūtas objekts.

Nav norādīta Jūrmalas pilsētas pašvaldības motivācija, kāpēc tika atbalstīts atsevišķu sabiedriskās apspriešanas dalībnieku viedoklis pieņemt lēmumu par teritorijas plānotās izmantošanas maiņu septiņās Jūrmalas pilsētas teritorijās: Bražciems 0701, Vaivari 1310, Kauguru iela 3, Avoti 52F, Mežotnes iela 4, Z.Meierovica prospekts 43 un Ērgļu iela 2a, situācijā, ka pretēju viedokli ir paudusi lielāka sabiedrības daļa.

Pienācīgi neveicot sabiedrisko apspriešanu un sabiedrībai neizskaidrojot piedāvātos Attīstības plāna grozījumus, kā arī pēc būtības neizskatot iesniegumus, Jūrmalas pilsētas pašvaldība ir pieļāvusi būtiskus normatīvo aktu pārkāpumus, kā arī nav ievērojusi Satversmes tiesas iepriekš norādīto, ka plānošanas lēmuma pieņēmējam personu ierosinājumi ir rūpīgi jāizvērtē, vadoties no lietderības apsvērumiem.

Vienlaikus Jūrmalas pilsētas pašvaldība savās atbildes vēstulēs sabiedriskās apspriešanas dalībniekiem, kuri sniedza priekšlikumus sabiedrisko apspriešanu laikā, neietvēra informāciju par priekšlikumu ņemšanu vērā vai to noraidīšanu, kā arī neveica rīcības lietderības apsvērumu izvērtēšanu. Šāda sabiedrības līdzdalības gaitā izteikto viedokļu un priekšlikumu ignorēšana rada šaubas par lēmuma pieņēmēja objektivitāti, kas savukārt liek apšaubīt paša lēmuma tiesiskumu.

Par šādiem Jūrmalas pilsētas pašvaldības pieļautiem tiesību aktu pārkāpumiem RAPLM prasīja Vides ministrijas viedokli, kas, izvērtējot sabiedriskās apspriešanas nozīmi vides aizsardzībai nozīmīgu jautājumu risināšanā, norādīja, ka "sabiedrības līdzdalība videi nozīmīgu jautājumu risināšanā ir vides politikas veidošanas un realizēšanas stūrakmens".

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, pieņemot lēmumu par Jūrmalas attīstības plāna apturēšanu daļā, norāda, ka Attīstības plāna grozījumu apturēšana pilnībā radītu nesamērīgu ierobežojumu privātpersonu īpašumtiesībām, kā arī Jūrmalas pilsētas pašvaldības iedzīvotājiem un šī nozīmīgā tūrisma objekta apmeklētājiem kopumā.

Šādā gadījumā Attīstības plāna grozījumu izstrādes procedūra tiktu pagarināta uz nenoteiktu laiku, kas savukārt varētu radīt būtiskus zaudējumus privātpersonām. Tāpēc ir lietderīga Attīstības plāna grozījumu apturēšana daļā, atbilstoši RAPLM rīcībā esošajai informācijai, par strīdīgajām teritorijām, par kuru atļauto izmantošanu nav ticis pienācīgi izvērtēts sabiedrības viedoklis, par ko savā vēstulē ir norādījusi Vides ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!