Foto: LETA
Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) nav saņēmis un arī vairs negaida uz laiku atstādinātā Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieka Visvalža Puķītes priekšlikumus viņa vadītās iestādes darba uzlabošanai.

"Puķītem termiņš bija 14 dienas no 17.maija, proti, 1.jūnijs, un viņš šos priekšlikumus nebija iesniedzis. [..] Nu jau mēs arī vairs negaidām. Viņš ir atstādināts," norādīja Štokenbergs.

Jautāts, vai, pēc viņa domām, Puķīte pēc disciplinārlietas izmeklēšanas pabeigšanas vēl atgriezīsies IeVP priekšnieka amatā, Štokenbergs sacīja, ka viņš nevēlas nodarboties ar pareģošanu. "Tas ir [disciplinārlietas izmeklēšanas] komisijas jautājums. Šobrīd mums ir komisijas materiāls uz 25 lapām. Es ceru, ka komisija savu darbu paveiks pietiekami atbildīgi un profesionāli," pauda tieslietu ministrs.

Vaicāts, cik ilgs laiks būs nepieciešams pret Puķīti ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanas pabeigšanai, Štokenbergs sacīja, ka tas varētu būt aptuveni mēnesis.

Kā ziņots, 17.maijā Štokenbergs uzdeva Puķītem divu nedēļu laikā sagatavot un iesniegt priekšlikumus IeVP darba uzlabošanai. Ministrs solīja, ka pēc tam tiks vērtēts jautājums par Puķītes atbilstību amatam.

Kā toreiz preses brīfingā žurnālistus informēja Štokenbergs, no Puķītes viņš gaida priekšlikumus par to, kā IeVP uzlabot personāla atlases, grāmatvedības un iepirkumu jautājumus. "Acīmredzot vairāki cilvēki netiek galā ar savu darbu," secinājis tieslietu ministrs.

Štokenbergs 17.maijā sacīja, ka gadījumā, ja divu nedēļu laikā Puķīte nebūs sagatavojis konstruktīvus priekšlikumus IeVP darba uzlabošanai, tad "mūsu sadarbība nebūs īpaši ilga".

Štokenbergs norādīja, ka pēdējā pusgada laikā, kopš viņš atrodas tieslietu ministra amatā, IeVP darbībā ir konstatēta virkne nepilnību un pārkāpumu, kurus atklājusi gan Valsts kontrole (VK), gan izmeklēšanas iestādes. Ministrs minēja, ka problēma varētu būt vairāku ieslodzījuma vietu vadībā. Štokenbergs apstiprināja, ka no Puķītes viņš sagaida "ģenerāltīrīšanu" IeVP.

Puķīte 17.maijā apliecināja, ka Štokenberga uzdotie priekšlikumi noteiktajā termiņā tiks izstrādāti.

3.jūnija rītā Puķīte tika iepazīstināts ar Štokenberga lēmumu ierosināt pret viņu disciplinārlietu. Uz lietas izmeklēšanas laiku Puķīte tika atstādināts no amata pienākumu pildīšanas.

Kā uzzināja IeVP, ierosinātā disciplinārlieta ir par Valsts pārvaldes iekārtas likuma 17.panta 1.daļas un 2.daļas 1. un 6.punkta un likuma "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 3.panta 1.punkta iespējamo pārkāpumu, nenodrošinot IeVP grāmatvedības uzskaiti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, neizveidojot pārvaldē efektīvu iekšējās kontroles sistēmu un rīkojoties nelietderīgi ar valsts finanšu līdzekļiem.

Disciplinārlieta ierosināta pēc VK sniegtā atzinuma, kurā neesot gūta pārliecība par Rīgas Centrālcietuma pārskata uzrādīto grāmatvedības datu pilnīgumu un precizitāti.

Štokenbergs ar preses sekretāres Ingas Salenieces starpniecību aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā norādīja, ka pēdējā pusgada laikā ir ierosinātas vairākas disciplinārlietas pret IeVP augstākajām amatpersonām, galvenokārt iepirkumu jomā, kas liecina, ka Puķīte pietiekami labi nepārvalda situāciju iestādē. Tāpat ministrs neesot saņēmis pirms divām nedēļām pieprasīto priekšnieka vīziju par iestādes tālāko attīstību, kas bijusi jāiesniedz jūnija pirmajās dienās.

Savukārt IeVP uzzināja, ka, lai sniegtu paskaidrojumus un priekšlikumus par situāciju Rīgas Centrālcietumā un par sagatavotajiem priekšlikumiem IeVP darba uzlabošanai kopumā, Puķītem 6.jūnijā bijusi paredzēta tikšanās ar tieslietu ministru. Ņemot vērā aktuālo situāciju, tikšanās nenotika.

Uz disciplinārlietas izskatīšanas laiku IeVP priekšnieka pienākumus pilda Puķītes vietnieks Leonīds Jefremovs.

Līdz izmeklēšanas pabeigšanai pats Puķīte nekādus komentārus par VK atklātajiem iespējamiem pārkāpumiem nesniegšot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!