Foto: LETA
Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) nosoda Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK valdes locekļa un frakcijas konsultanta Jāņa Iesalnieka izteikumus internetā, kas "netieši attaisnoja pastrādāto noziegumu" Norvēģijā: sprādzienu Oslo un apšaudi tuvējā Utejas salā, kuros bojā gāja vismaz 93 cilvēki, par ko atbildību uzņēmies ar labējiem ekstrēmistiem saistītais Anderss Bērings-Breivīks.

Štokenbergs norāda, ka "šādi izteikumi veicina nacionālā naida kurināšanu Latvijā, kas ir absolūti nepieņemami", informēja ministra preses sekretāre Inga Saleniece.

Štokenbergs arī izteicis līdzjūtību Norvēģijas tieslietu un policijas ministram Knutam Storbergetam pirmdien, kad Norvēģijā un Zviedrijā ar klusuma brīdi piemin piektdien traģiskajos terora aktā bojā gājušos Norvēģijas iedzīvotājus.

"Ieroču pielietošana pret neapbruņotiem un nevainīgiem cilvēkiem, lai paustu savus politiskos uzskatus, ir absolūti nepieļaujama un bargi nosodāma. Izsaku visdziļāko līdzjūtību visai Norvēģijas tautai saistībā ar šo traģisko notikumu," raksta ministrs.

Iesalnieks mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdien paudis viedokli, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis." Vēlāk diskusijā tviterī Iesalnieks turpināja uzsvērt: "Man nav problēmu pamatot savu viedokli ne tikai partijas, bet arī televīzijas skatītāju priekšā. Norvēģijas slepkavu radīja multikulturāļi."

Vēlāk, pēc mediju ziņām ar Iesalnieka citātiem, viņš tviterī uzsvēra: "Apgalvojums, ka esmu mēģinājis "attaisnot" noziegumu, ir nepatiess un apmelojošs. Norādīju uz valdošās elites līdzvainīgumu." Iesalnieks arī apgalvoja, ka "multikulturāļi radīja augsni, lai rastos šādi slepkavas. Elementāra cēloņsakarība. Pašu slepkavību nekas neattaisno." Viņš arī precizēja, ka runā par "Norvēģijas politisko eliti, kas visus pēckara gadus radīja šos apstākļus."

Iesalnieks tviterī arī norādīja: "Izdzirdot par notikumiem Norvēģijā, es zināju, ka kosmopolīti to demagoģiski izmantos cīņā pret nacionālismu... cik ciniski! Ņemot vērā, ka pēc pēdējās informācijas pats šāvējs ir bijis Darba partijas (sociāldemokrātu) Jaunatnes organizācijas biedrs." Patiesībā gan Bērings-Breivīks līdz 2007. gadam darbojies Progresa partijā, kas pazīstama ar konservatīviem, libertāriskiem un labēji populistiskiem uzskatiem un iestājusies par stingrākiem imigrācijas ierobežojumiem, liecina ārvalstu mediju informācija.

Jau ziņots, ka piektdien Oslo centrā notika sprādziens, kam sekoja asinspirts vadošās Darba partijas jauniešu nometnē, kuru sarīkoja 32 gadus vecais Bērings-Breivīks. Dažas stundas pirms terora aktu sākuma Bērings-Breivīks publiskoja savu manifestu, kurā izklāstīta vīzija par jaunu kristīgo krusta karu, kas jāuzsāk Eiropas tradīciju un kultūras glābšanai no islāma kolonizācijas un marksistu kultivētā pagrimuma, kas sagrāvis konservatīvās ģimenes un nacionālisma vērtības.

Vēlāk svētdien pēcpusdienā partijas "Visu Latvija" mājas lapā publicētā paziņojumā Iesalnieks gan uzsvēra, ka "nekad un nevienu brīdi neesmu attaisnojis Oslo masu slepkavu, vienīgi aicinājis aizdomāties par šī notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē". Viņaprāt "Oslo slepkava ir slims cilvēks, kurš ar savu nežēlību un necilvēcību ir sodījis arī pats sevi".

"Tas, ko aicināju apzināties savā "Twitter" ierakstā, ka teroristi bieži rodas sociālu netaisnību rezultātā. Tā ir augsne, kas veicina šādu nelaimju iespējamību. Protams, arī nacionālo identitāti iznīcinoša rakstura multikulturālisms, var būt kā viens no šādu sociālu netaisnību piemēriem," paziņoja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka tas nekādā ziņā neattaisno slepkavu, bet "liek par pienākumu analizēt notikušo un iespējami mazināt šādu notikumu atkārtošanos nākotnē, no kā pasargāta pilnībā nav neviena valsts". "Jebkura sociālā netaisnība ir jāuztver kā bumba ar laika degli, kas diemžēl var izpausties arī šādos veidos. Pēdējā gada laikā vairāku Rietumeiropas valstu līderi, tajā skaitā Vācijas kanclere Angela Merkele un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, ir pauduši atziņu, ka piekoptā multikulturālisma politika ir bijusi kļūda. Piektdien šī kļūda kalpoja par vienu no iemesliem traģēdijai Norvēģijā," norāda Iesalnieks.

Savukārt Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars vēlāk publiski paziņoja, ka "necilvēcībai ir tikai necilvēcības ideoloģija" un šādās reizēs "meklēt prātam aptveramu izskaidrojumu nav iespējams".

"Ir skumji, ka notikušo, dažādi interpretējot (...) Iesalnieka uzskatus par cēloņiem, cenšas izmantot pret mūsu organizāciju politiski. Slepkavots un postīts ir gan ar Dieva, gan tautas, gan šķiras, gan citiem cēliem vārdiem uz lūpām. Taisīt no tā politiku ir nevajadzīgi un nepareizi, lai arī cik ļoti cilvēkam gribētos rast kādu skaidrojumu līdz galam nekad neizskaidrojamiem notikumiem," sacīja Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!