Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ierobežota plānveida pacientu uzņemšana vairākās jomās, informē slimnīcas valdes priekšsēdētājs Māris Pļaviņš.
Plānveida pacientu uzņemšana ierobežota jomās, kur pēdējā laikā strauju audzis neatliekamās palīdzības pacientu skaits, piemēram, neiroloģijā un iekšķīgajās slimībās. Tagad plānveida pacienti tiek pierakstīti pakalpojuma saņemšanai nākamgad, informēja slimnīcas vadītājs.

Pļaviņš plānveida pacientu uzņemšanas ierobežošanu skaidroja ar ārstniecības iestādes menedžmentu, jo slimnīca cenšas nodrošināt, lai plānveida pakalpojumu saņēmēju skaits nav lielāks nekā puse no visiem pacientiem. Tāpat plānveida pacientu uzņemšana tiek ierobežota, lai nodrošinātu zināmu pakalpojuma kvalitātes un komforta līmeni slimnīcas klientiem, norādīja Pļaviņš.

Plānveida pakalpojumi nav ierobežoti jomās, kur Stradiņa slimnīca ir vienīgais pakalpojuma sniedzējs, piemēram, invazīvajā kardioloģijā un neiroķirurģijā, uzsvēra slimnīcas vadītājs.

Pļaviņš norādīja, ka plānveida pakalpojuma ierobežošana daļēji ir saistīta ar ārstniecības iestādes pārstrādi, proti, pārsniegts līgumā ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru (VOAVA) noteiktais veselības pakalpojumu apjoms.

VOAVA direktora vietnieks Reinis Joksts šodien Saeimas Veselības aizsardzības apakškomisijas deputātus informēja, ka pārstrādes šogad bijušas Stradiņa slimnīcā un klīniskajā slimnīcā "Gaiļezers", tāpēc ar abām ārstniecības iestādēm jau reiz pārskatīti līguma nosacījumi.

Decembra sākumā līgumus ar abām ārstniecības iestādēm plānots pārskatīt vēlreiz.

VOAVA oktobra beigās apkopotā operatīvā informācija liecina, ka Stradiņa slimnīcas pārstrāde ir 794 129 lati virs līguma summas jeb 10,67% pret pārskata periodu. Savukārt klīniskās slimnīcas "Gaiļezers" pārstrāde ir 738 409 lati virs līguma summas jeb 18,36% pret pārskata periodu.

VOAVA pārstāvis deputātus informēja, ka reģionālajās neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcās šogad netiek izpildīts plānotais pakalpojumu apjoms. Tas ir tāpēc, ka augsto pacienta iemaksu dēļ daļa pacientu labprātāk ārstējas lokālajās slimnīcās, kur pacienta iemaksa ir par diviem latiem mazāka. Vēl daļa pacientu izvēlas ārstēties ambulatori, nevis slimnīcā.

Pacientu ir mazāk arī tāpēc, ka daļa pašvaldību, piemēram, Daugavpils, vairs nekompensē pacienta iemaksas, informēja Joksts.

VOAVA operatīvā informācija liecina, ka Daugavpils slimnīcā no šā gada aprīļa līdz decembrim līguma neizpilde ir 13,61%, Valmieras slimnīcā 13,09%, Liepājas pilsētas Centrālajā slimnīcā 12,34%, Rēzeknes slimnīcā 10,4%, Jelgavas pilsētas slimnīcā 9,82% un Ventspils slimnīcā 7,81% pret pārskata periodu. Arī daudzās lokālās slimnīcās nav veikts viss līgumos paredzētais darba apjoms.

Savukārt veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP), komentējot Stradiņa slimnīcas lēmumu ierobežot atsevišķus plānveida pakalpojumus, norāda, ka ārstniecības iestādei ir tiesības organizēt pacienta plūsmu pēc saviem ieskatiem ar nosacījumu, ka tas nekaitē pacienta veselībai, ministra nostāju pauda ministra padomnieks Normunds Beļskis.

Stradiņa slimnīca ierobežo pacientu plūsmu tajos sektoros, ko piedāvā arī citas ārstniecības iestādes. Taču pacienti šo pakalpojumu vēlas saņemt tieši Stradiņa slimnīcā, kas sniedz augstas kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumus, norādīja ministra padomnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!