Foto: DELFI

Vislielākie parādi slimnīcu vidū joprojām ir Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai, un slimnīcas valdē tuvākajā laikā varētu būt pārmaiņas, intervijā atzina veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

"Ja mēs runājam par bezdeficīta budžetu un strukturālām reformām valstī, tad mans nosacījums ir tāds, ka arī katrā iestādē ir jāveic strukturālas reformas, lai sakārtotu sistēmu. Vienalga, cik nauda ir liela vai maza, ir jābūt sabalansētiem ieņēmumiem un izdevumiem. Ja man nav attiecīgo ienākumu, es nepērku "Porche" vai "Mercedes" auto, es izvēlos "Audi" vai "Volkswagen". Ir jāsaprot, cik daudz ir naudas un kā to visefektīvāk izmantot, kāda ir finanšu un pacientu plūsma, kā apkalpot lielāku pacientu skaitu," teica Circene.

Uz jautājumu, vai Stradiņa slimnīca, līdzībās runājot, pašlaik pērk "Porche" un "Mercedes", ministre atbildēja, ka atsevišķos gadījumos tā notiek. "Viņiem nav balansa – vienai vai otrai nozarei tiek atvēlēta nesamērīgi liela naudas daļa, bet pacientu un finanšu plūsma nav balansā. Piemēram, viņiem ir nesamērīgi liels uzņemto pacientu skaits, kaut gan, veicot pacientu šķirošanu, attīstot observācijas nodaļu un neuzņemot visus pacientus slimnīcā, aprūpi ir iespējams veikt daudz lētāk," klāstīja ministre.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Modris Dzenītis aģentūrai BNS gan šos pārmetumus noraidīja. Pēc viņa teiktā, no 160 līdz 170 pacientiem, kas katru dienu nonāk slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļā, stacionēti tiek tikai 40 līdz 45%, un šie pacienti slimnīcā paliek medicīnisku iemeslu dēļ, nevis tāpēc, ka nevarētu nokļūt atpakaļ mājās.

Veselības ministrija pērn iepriekšējā ministra Jura Bārzdiņa laikā rīkoja konkursus uz triju slimnīcu vadītāju amatiem, taču Stradiņiem vadītājs konkursā netika atrasts. Pašlaik Stradiņus vada slimnīcas valdes loceklis Modris Dzenītis, kurš arī bija pieteicies konkursā, tomēr komisijas atbalstu neguva.

Ministre norādīja, ka Stradiņa slimnīcas gadījumā šis konkurss nav devis nekādus rezultātus, līdz ar to Veselības ministrijai risinājums ir jāmeklē pašai.

"Viņam [Dzenītim] vēl ir darba līgums, un tā ietvaros mums vēl ir laiks vērtēt, kā tālāk rīkoties. Tas ir aprīļa jautājums," sacīja Circene.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka pēc mēneša sekos izmaiņas Stradiņa slimnīcas valdē, ministre atbildēja izvairīgi, tomēr atzina, ka tāda iespēja pastāv. "Varbūt. Pagaidām mēs vēl neesam pieņēmuši lēmumu, tādēļ es to sīkāk nevaru komentēt. Katrā gadījumā mēs nopietni analizējam, kādā veidā un kapacitātē iespējams veikt būtiskas strukturālas reformas [slimnīcā]. Kaut arī finansējums nav tik liels kā gribētos, tā tomēr ir ļoti liela nauda. Un tai ir jābūt caurredzami un efektīvi izlietotai sabiedrības interesēs," uzsvēra Circene.

Viņa arī nekomentēja, vai Veselības ministrijai jau ir padomā kādas konkrētas personālijas Stradiņa slimnīcas vadībai. "Ņemot vērā, ka vēl nav saņemtas atbildes, es pagaidām nevaru uz to atbildēt," teica ministre.

Lieli parādi esot arī Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, tomēr tur situācija esot daudz labāka. "Mēs ar šo jautājumu esam diezgan nopietni strādājuši un sagatavojuši normatīvo bāzi, lai slimnīcas, līdzīgi kā valsts, ietu uz bezdeficīta budžetu. No septiņām lielākajām parādniecēm piecas jau uz jauno gadu nāca ar savu redzējumu, kā nākamajā gadā iziet pa nullēm, bet lielākajām slimnīcām tas nav tik vienkārši, jo šie parādi ir ļoti lieli," paskaidroja Circene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!