Foto: Valsts kanceleja

Šodien Briselē tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) viņu informējusi par Latvijas vēlmi pretendēt uz finanšu un ekonomikas bloka komisāra amatu.

Straujuma pēc tikšanās ar Barrozu pastāstīja, ka sarunas laikā apspriesti nedēļas nogalē notikušo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti, un Barrozu apsveicis viņu ar vislabākajiem rezultātiem, kādus "Vienotība" ieguvusi, esot Eiropas tautas partiju grupas sastāvā - nevienai citai partijai neesot tik labi rezultāti savā valstī.

Straujuma Barrozu informējusi, ka "Vienotības" pirmajam numuram Valdim Dombrovskim bijis vislielākais vēlētāju atbalsts šajās vēlēšanās un valdības koalīcija viņu virza komisāra amatam. Latvijas vēlme būtu, lai Dombrovskis ieņem finanšu un ekonomikas bloka komisāra amatu.

Šovakar vēlēšanu rezultātus plānots pārrunāt arī Eiropas tautas partiju grupas sanāksmē. "Patlaban gan par uzvārdiem vēl sarunas nenotiek. Pirmajam ir jābūt lēmumam par EK prezidenta amatu," sacīja Straujuma. Šodienas sanāksmē plānots izteikt viedokļus par procedūru un rāmi, kā sarunas un vienošanās notiks. Turklāt vēl ir jāpanāk vienošanās gan valstu starpā, gan arī jābūt pozitīvam EP balsojumam par EK prezidenta kandidatūru.

Visticamāk, konkrēti kandidāti tiks nosaukti vasaras otrajā pusē, prognozēja Straujuma. Savukārt jūnija Eiropadomes sanāksmē varētu būt runa par EK prezidenta amata kandidātiem.

Tiekoties ar Barrozu, pārrunāti arī enerģētikas jautājumi. Latvijai galvenā interese patlaban ir par diviem projektiem - Latvijas-Igaunijas trešo starpsavienojumu un Kurzemes loku. Savukārt, runājot par gāzes reģionālajiem alternatīvu risinājumiem, Straujuma Barrozu uzsvērusi, ka Latvijai ir priekšrocības saistībā ar sašķidrinātās gāzes termināļa projekta īstenošanu, jo Latvijā jau ir Inčukalna gāzes krātuve, kurā var uzglabāt ne tikai gāzes krājumus Latvijai. Taču gadījumā, ja šis terminālis tiks izveidots Somijā, Latvijai būtu svarīgi, lai tiek nodrošināta reversā gāzes piegāde un Latvija nebūtu kā izolēta sala.

Jau ziņots, ka Straujuma šodien Briselē piedalās neformālajā Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāju sanāksmē. Sanāksmes laikā paredzēts apspriest EP vēlēšanu rezultātus, kā arī sākt diskusiju par nākamā EK priekšsēdētāja amata kandidātu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!