Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) 27.Sinodē piektdien pieņemti grozījumi baznīcas Satversmē, kas paredz, ka ordināciju mācītāja amatā varēs lūgt tikai vīrieši, kā arī noteikts, ka piederība LELB varēs īstenoties ne tikai draudzē, bet arī klosterī vai brālībā un māsu kopienā.

Tāpat sinodāļi piektdien pieņēmuši vairākus citus LELB būtiskus lēmumus. Sinodes darbs gan vēl turpināsies arī sestdien, 4.jūnijā, bet sociālo tīkli lietotāji lielāko uzmanību pievērsuši tieši jautājumam par sieviešu ordinācijas aizliegumu LELB, kas Sinodē tika pieņemts ar nedaudz vairāk nekā 77% balsu nepieciešamo 75% balsu vietā, par šiem LELB Satversmes grozījumiem aktīvi diskutējot un daloties domām.

Jau vēstīts, ka LELB Sinode ir Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas augstākā lēmējinstitūcija, kas pulcējas vismaz reizi trijos gados. Sinodi sasauc un sagatavo Virsvalde, to atklāj arhibīskaps un vada Sinodes ievēlēts prezidijs.

Latvijas Sinodes uzdevumi ir pieņemt vai grozīt LELB Satversmi, izdot Baznīcas noteikumus vai atcelt un grozīt pastāvošos noteikumus, apstiprināt LELB attīstības un tās darbības virzienu stratēģiju, apstiprināt jaunas vai likvidēt pastāvošās LELB darba nozares, lemt jautājumus par LELB attiecībām ar valsti un citām konfesijām, lemt par LELB dalību starptautiskās baznīcu apvienībās, dibināt diecēzes un ievēlēt diecēžu bīskapus, noteikt draudžu iemaksu apjomu LELB vispārējām vajadzībām, noklausīties un apspriest pārskatus par LELB saimniecisko un garīgo dzīvi u.c.

LELB mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Latvijā ir gandrīz 300 luterāņu baznīcas draudžu, kurās kalpo 140 ordinēti mācītāji un 10 evaņģēlisti. Latvijā ir 430 tūkstoši luterāņu, no tiem aptuveni 43 tūkstoši aktīvi piedalās LELB draudžu dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!