Izglītības darbinieku streikā, kas notiks no 29.novembra līdz 2.decembrim, ir gatavi piedalīties aptuveni tikpat cilvēku cik iepriekšējā streikā - apmēram 53 tūkstoši.
Par to BNS informēja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.

Pagaidām vēl nav informācijas par aptuveni vienu ceturtdaļu arodbiedrības organizācijām. Tomēr šajā streikā ir iezīmējusies īpatnība, ka streikot visas dienas garumā ir gatavi daudz vairāk cilvēku nekā iepriekšējā streikā 16.novembrī.

Ceturtdien notika arī LIZDA ārkārtas padomes sēde, kurā tika spriests par turpmākajām protesta akcijām, piektdienas sarunām ar premjeru un Valsts prezidenti, kā arī iespējamajām kompromisa summām.

Premjeram atkārtoti lūgs rast papildu fiansējumu skolotāju algām 2000.gadā, pilvarojot izglītības un zinātnes ministri slēgt vienošanos ar LIZDA par pirmsstreika un streika laikā izvirzīto prasību apmierināšanu.

Harbaceviča informēja, ka arodbiedrību pārstāvji ir vienojušies par kompromisa summu, kuru piešķirot protesta akcijas varētu izbeigt, tomēr pagaidām LIZDA priekšsēdātāja par tām nevēlējās informēt.

Tomēr Harbaceviča atzina, ka atsevišķi arodbiedrību pārstāvji ir minējuši minimālāko kompromisa summu - 10 miljonus latu jau piešķirto 8,24 miljonu latu vietā. Tā ir summa, kuru minējis premjers Andris Šķēle, Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Gundars Bērziņš un citi. "Tā ir Tautas partijas ilgstoši nosauktā summa, un cilvēki vēlas, lai vismaz šie solījumi tiktu pildīti."

Ceturtdien Rīgas domē tiks pieteikts pikets 1.decembrī, kad Saeimā paredzēts izskatīt valsts budžetu.

Savukārt par piektdien plānotajām pārrunām ar valsts augstākajām amatpersonām Harbaceviča pauda, ka saprot, ka gribētos 28,75 miljonus latu skolotāju algām iegūt neizdosies, tomēr ir vesela kompromisu kopa, kuru rīt paredzēts apspriest.

Tas ir jautājums, kādā veidā valdība gatavojas realizēt algu reformu, kādos laika termiņos u.c., teica Harbaceviča.

LIZDA arī sagatavojusi savu vienošanos starp Izglītības un zinātnes ministriju un LIZDA kolektīvā darba strīda atrisināšanai projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!