Foto: LETA
Žurnālists Kārlis Streips nav gatavs maksāt trešdien Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) piemēroto 100 latu sodu Latvijas Televīzijai (LTV) par saviem izteikumiem raidījumā "Skats no malas".

Viņš norādīja, ka, lai arī padomei ir visas tiesības lemt par sodu, tās pieņemto lēmumu viņš uzskata par muļķīgu, jo valodnieku komisija viņa lietotu vārdu "maukas" neesot atzinusi par rupju.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots medijiem izteicies, ka piemēroto sodu regresa kārtībā centīsies piedzīt no Streipa, ar kuru jau iepriekš tika nolemts lauzt līgumu. Streips gan norādīja, ka neuzskata, ka sods būtu jāmaksā viņam, jo NEPLP pārrauga LTV, nevis viņu, tāpēc sodu viņš no savas kabatas nav gatavs maksāt.

Streips LTV ieteica padomes lēmumu pārsūdzēt, ņemot vērā, ka valodnieki atzinuši, ka vārds "maukas" nav rupjība.

Kā ziņots, NEPLP trešdien, izskatot administratīvā pārkāpuma lietu, nolēmusi piemērot 100 latu sodu LTV par Streipa rupjajiem izteikumiem televīzijas tiešraidē 19.septembra raidījumā "Skats no malas", apstiprināja padomē.

Lietu pret LTV padome ierosināja saistībā ar konstatēto Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu, kas nosaka par pienākumu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, veidojot savu programmu, respektēt viedokļu daudzveidību, kā arī laikā no plkst.7 līdz 22 aizliegt programmās lietot rupjus vai nepieklājīgus izteicienus.

Padome uzskata, ka raidījumā, kas pārraidīts plkst.19.50 tiešraidē, tā autors un vadītājs Streips lietojis vārdu "maukas", kas ir rupjš, nepieklājīgs un vulgārs vārds, kura lietošana elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās šajā laikā ir aizliegta. Šis vārds tika lietots, lai apzīmētu Zaļo un zemnieku savienību.

22.septmebrī LTV ziņoja, ka pieņemts lēmums par līguma laušanu ar Streipu un raidījuma "Skats no malas" pārtraukšanu.

Patlaban Streips turpinās darbu Latvijas Radio un izskatīs citas papildu darba iespējas. Streips pieļāva, ka varētu atgriezties kādā no citām Latvijas televīzijām.

Kā ziņots, Streips arī iepriekš izpelnījies padomes un Latvijas Televīzijas un citu institūciju nosodījumu par sava viedokļa paušanu un izteikumiem.

Pērn Streipam tika pārmesta klaja politiska aģitācija raidījumā "Skats no malas", kad viņš nosauca parlamentu par "salašņu bandu", mudināja balsot par "Vienotību", vienlaikus norādot, ka šai apvienībai jāatbrīvojas no tās pašreizējiem līderiem Valda Dombrovska, Solvitas Āboltiņas, Arta Kampara un dažiem citiem politiķiem. Kots esot nosūtījis Streipam vēstuli, kurā norāda uz politiskās aģitācijas nepieļaujamību raidījumā.

Tāpat pagājušajā gadā Drošības policija solīja izvērtēt fonda "Desanta brālības kareivju piemiņa" valdes priekšsēdētāja Sergeja Ņevoļska iesniegumu, kurā viņš lūdz sākt kriminālprocesu pret žurnālistu Streipu par iespējamo nacionālā naida kurināšanu blogā "Pārdomas par dzīvi".

Savukārt 2008.gadā Streips raidījumā "Skats no malas" koalīcijas partijām veltīja izteikumu "valdošā banda".

Kā ziņots, šogad radījumu "Skats no malas" skatījušies vidēji 78 000 iedzīvotāju mēnesī, pastāstīja televīzijas pārstāve Ieviņa Ancena.

Raidījuma vidējā skatīšanās laika daļa šogad bijusi 10,6%.

Tomēr, kā liecina televīzijas apkopotie tirgus, mediju un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" dati, 2007.gadā raidījumu "Skats no malas" vidējā skatīšanās laika daļa bija 16,5% un to noskatījās 118 000 skatītāju, kas vecāki par četriem gadiem.

Nākamajā gadā "Skats no malas" skatīšanās laika daļa samazinājusies par 1,7 procentpunktiem - līdz 14,8% un to vidēji vērojuši 106 000 Latvijas iedzīvotāju.

2009.gadā raidījuma auditorija samazinājusies līdz 12,7% un vidēji mēnesī to vērojuši 110 000 skatītāju, bet pērn tā skatīšanās laika daļa bija aptuveni 10,7%. 2010.gadā vidēji mēnesī to noskatījušies 88 000 Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!