Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks otrdien atkārtoti uzteicis darbu savai vietniecei korupcijas apkarošanas jautājumos Jutai Strīķei un atbrīvojis viņu no amata.

Šis lēmums pamatots ar to, ka Strīķe zaudējusi Streļčenoka kā darba devēja uzticību, portāls "Delfi" uzzināja KNAB. 

Streļčenoks Strīķi atlaidis, jo viņa savā darbībā ilglaicīgi  un  sistemātiski  bija  pieļāvusi  normatīvo  aktu un pārvaldes principu  pārkāpumus,  neizpildot  iestādes  vadītāja  rīkojumus  un  darba uzdevumus, vai  izpildot tos pretēji iestādes vadītāja norādēm.

Viņa ilgstoši neizpildīja iestādes vadītāja rīkojumus par informācijas sniegšanu un sistemātiski nesniedza informāciju vai sniedza nepilnīgu informāciju iestādes  vadītājam  par  KNAB  lietvedībā  esošu krimināllietu un operatīvās uzskaites lietu virzību, atsevišķos gadījumos Strīķe  pārkāpa  savas  amata pilnvaras, arī jautājumos, kas saistīti ar iestādē  noteikto  informācijas  aprites  kārtību, tai skaitā, informācijas izplatīšanu  plašsaziņas  līdzekļiem  un informācijas izplatīšanu iestādes vārdā  citām  institūcijām  un  amatpersonām.

Tāpat Strīķe nenovērsa pārkāpumus savā  darbībā  un  neizpildīja  darba  uzdevumus  pat  pēc  vairākkārtējiem atgādinājumiem, teikts KNAB paziņojumā presei.

Strīķes  pārkāpumu  ilglaicīgais  raksturs,  sistemātiskums  un viņas regulāra  nereaģēšana  uz iestādes  vadītāja  aizrādījumiem par pārkāpumu nepieļaujamību  liecināja  par  Strīķes  apzinātu vēlmi nepildīt iestādes vadītāja  rīkojumus  un  darba uzdevumus, neievērojot hierarhiski augstākas amatpersonas  rīkojumus  un  pat rīkojoties pretēji tiem, tādējādi faktiski traucējot  iestādes  vadītājam  pildīt viņa amata funkcijas  un padarot par neiespējamu turpināt sadarbību ar Strīķi.

Strīķes  pārkāpumi  un  viņas subjektīvā  attieksme  pret notiekošo, neizrādot  ne  mazāko  vēlmi  uzlabot  savas prasmes un novērst pārkāpumus, mazinājuši Streļčenoka  kā  iestādes vadītāja uzticēšanos viņai un bijuši pamats tam, lai  14.janvārī Streļčenoks kā Strīķes darba devējs viņai uzteiktu darbu, atbrīvojot viņu  no ieņemamā  amata  sakarā ar to, ka viņa ir zaudējusi viņa kā darba devēja uzticību.

Streļčenoks norāda, ka šobrīd viņam kā iestādes vadītājam ir būtiski nodrošināt to, lai KNAB turpinātu   strādāt,   vienlaicīgi  nodrošinot  to,  ka  tiek  novērsti  un pārtraukti  tie  pārkāpumi  un  to kaitīgās sekas, kurus radījusi Strīķes ilgstošā prettiesiskā rīcība.

Viens no iestādes efektīva darba stūrakmeņiem ir  sabiedrības  uzticēšanās iestādes darbībai, tāpēc šobrīd mans galvenais uzdevums  ir  nodrošināt   iestādes  tiesisku un efektīvu darbu sabiedrības interesēs,  tai  skaitā   atjaunojot  iestādes  reputāciju  un  sabiedrības uzticēšanos KNAB kā neatkarīgai iestādei.

Jau vēstīts, ka Streļčenoks pērnā gada nogalē atbrīvoja no amata savu vietnieci Strīķi, šo lēmumu pamatojot ar to, ka viņa zaudējusi darba devēja uzticību.

Strīķe par Streļčenoka lēmumu iesniedza sūdzību premjeram Dombrovskim.

Premjers Streļčenoka lēmumu atcēla un viņa atsāka strādāt KNAB.

Savu lēmumu premjers pieņēma, izvērtējot KNAB priekšnieka izdoto rīkojumu un iesniegtos papildus materiālus šī lēmuma pamatošanai, kā arī Strīķes sūdzību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!