Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ārvalstu vēstniecību un starptautisko organizāciju pārstāvjus informējis par augstu valsts amatpersonu pausto viedokli, kā rezultātā "var tikt radīts apdraudējums KNAB kā neatkarīgas korupcijas novēršanas un apkarošanas iestādes pastāvēšanai Latvijā".

Kā portālu "Delfi" informēja KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša, KNAB pirmdien, 10.novembrī, ārvalstu padomnieku grupas sanāksmē ārvalstu pārstāvjus iepazīstināja ar biroja darbības rezultātiem, kas "atspoguļo tā darba pozitīvās tendences".

Tāpat klātesošie tika informēti par izmaiņām likumdošanā, kas skar grozījumus krimināllikumā un kriminālprocesa likumā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks sniedzis informāciju par Latvijas dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Pretkorupcijas darba grupā. Tāpat Streļčenoks informējis par pieņemto lēmumu attiecībā uz iespējamo biroja reorganizāciju un pašreizējo institucionālo pakļautību vai pārraudzības maiņu, pārveidojot biroju par iekšlietu ministra pārraudzībā esošu iestādi.

Dūša norādīja, ka vēl 10.oktobrī Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupa (GRECO) pieņēma lēmumu turpināt veltīt uzmanību notikumiem saistībā ar bažām par KNAB neatkarības samazināšanu un iestādes reorganizāciju. Attiecīgi GRECO nākamajā plenārsēdē paredzējusi uzklausīt ziņojumu par tālākām darbībām, kas saistītas KNAB neatkarības vājināšanu vai stiprināšanu.

Ārvalstu vēstniecību pārstāvji tika iepazīstināti ar KNAB Sabiedriski konsultatīvās padomes lēmumu atbalstīt Valsts kancelejas darba grupas izstrādātos grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, stiprinot KNAB neatkarību.

Sanāksmē piedalījās Izraēlas, Lietuvas, Nīderlandes, Čehijas, Lielbritānijas, Ungārijas, Dānijas, Spānijas, Zviedrijas, Īrijas, Grieķijas, Moldovas, Baltkrievijas, ASV un Beļģijas vēstniecību pārstāvji.

Ārvalstu padomnieku grupa tika izveidota drīz pēc KNAB darbības uzsākšanas. Tajā aicināti piedalīties vēstniecību un starptautisko organizāciju pārstāvniecību pārstāvji Latvijā. Ārvalstu padomnieku grupas sanāksmes notiek regulāri.

Sanāksmēs KNAB informē ārvalstu vēstniecības un starptautisko organizāciju pārstāvniecības par savu darbību un uzrunā ārvalstu pārstāvjus par iespējamo sadarbību korupcijas novēršanā un apkarošanā.

Jau vēstīts, ka Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godamanes vadītā darba grupa savā ziņojumā bija norādījusi, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) būtu vērts nodot Iekšlietu ministrijas (IeM) pārraudzībā. Šādu atzinumu darba grupa bija paudusi, jo Nacionālā kriminālizlūkošanas modeļa izstrādes laikā konstatēts, ka tiesībaizsardzības iestāžu sadarbības mehānisms visefektīvāk darbojas tad, ja to padotība nav politiski un administratīvi sadalīta vairākās nozarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!