Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks, pamatojoties uz premjera doto deleģējumu, atcēlis KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei piemēroto disciplinārsodu.

Savukārt Strīķe, pildot KNAB vadītāja pienākumus, atcēla disciplinārsodu Vilkam.
Disciplinārsodus Strīķei un Vilkam bija piemērojis toreizējais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis. KNAB priekšnieka vietnieki disciplinārsodus viens otram atcēla pēc tam, kad Vilnītis jau bija zaudējis savu amatu.

KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs teica, ka Administratīvā rajona tiesa jau iepriekš nosūtīja KNAB prasības pieteikumu paskaidrojumu sniegšanai lietā, kurā Strīķe bija pārsūdzējusi piemēroto disciplinārsodu.

Toreiz tiesa arī vērsa uzmanību uz to, ka KNAB ir tiesības atcelt Vilnīša lēmumu, līdz ar to KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājs Vilks atcēla Strīķei piemēroto disciplinārsodu.

KNAB pārstāvis uzsvēra, ka, pildot priekšnieka pienākumus, priekšnieka vietniece
Juta Strīķe saskaņā ar likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto kārtību vērsās pie augstākas valsts amatpersonas ar lūgumu deleģēt citai amatpersonai priekšnieka funkciju izpildi saistībā ar viņas iesniegto prasības pieteikumu tiesā.

Saskaņā ar premjera rīkojumu minētās funkcijas bija deleģētas priekšnieka vietniekam Alvim Vilkam.

Līdzīga situācija bija arī ar Vilku, proti, arī viņš tiesā pārsūdzēja uzlikto disciplinārsodu, taču, izskatot tiesā iesniegtās prasības pieteikumu un izvērtējot tajā minētos argumentus, KNAB atzina prasību, un priekšnieka pienākumu izpildītāja Strīķe atcēla piemēroto disciplinārsodu.

KNAB disciplinārlietu izmeklēšanas komisija 23.martā pabeidza disciplinārlietas izmeklēšanu par Strīķes rīcības atbilstību KNAB iekšējās kārtības noteikumiem un KNAB priekšnieka rīkojuma nepildīšanu.

Disciplinārlieta pret Strīķi bija ierosināta par interviju sniegšanu vairākiem medijiem, piemēram, raidījumiem "Nekā personīga", "Bez cenzūras", bez saskaņošanas ar KNAB priekšnieku. Strīķei tiekot pārmesta biroja iekšējās darba kārtības noteikumu pārkāpšana attiecībā uz KNAB oficiālo viedokli.

Vilnītis viņai par šiem pārkāpumiem piemēroja rājienu.

2010.gada novembra beigās Vilnītis ierosināja citu disciplinārlietu pret Vilku par biroja iekšējās kārtības noteikumu pārkāpšanu saistībā ar interviju sniegšanu plašsaziņas līdzekļiem. Disciplinārlieta beidzās ar rājiena piemērošanu Vilkam.

Pret Vilku gan bija ierosināta vēl viena disciplinārlieta saistībā ar nolaidīgu darba pienākumu izpildi un citiem pārkāpumiem. Šīs lietas ietvaros Vilks bija atstādināts no amata un pēc disciplinārlietas izskatīšanas Vilnītis savu vietnieku maija sākumā no amata atbrīvoja.

Tomēr drīz vien Vilnīti atbrīvoja no amata, un pēc tam KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Strīķe atcēla Vilnīša rīkojumu par Vilka atbrīvošanu, un viņš varēja atgriezties darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!