Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, pieņemot lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata, ir parādījis sevi kā priekšnieku ar pašcieņu, kurš ievēro likuma garu un burtu, - pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Savulaik partija "Jaunais laiks", kā akcentēja Lembergs, iecēlusi savus cilvēkus divās stratēģiski svarīgās iestādēs - Strīķi KNAB un Jāni Kažociņu Satversmes aizsardzības birojā. ""Jaunā laika" mērķis bija kontrolēt un vadīt politiskos procesus caur šīm iestādēm," pārliecināts Lembergs, paužot uzskatu, ka Strīķe KNAB amatā esot iecelta ar mērķi veikt politisko propagandu. "Strīķe, gods kam gods, to perfekti darīja," ironiski sacīja Lembergs.

"Kad Aleksejs Loskutovs sāka vadīt KNAB, viņš definēja, ka ir apņēmies nebūt zem Strīķes tupeles, nodrošināt tiesiskumu un nepieļaut politisko angažētību. Pēc dažiem mēnešiem viņš jau bija zem Strīķes tupeles," savās pārdomās dalījās Ventspils mērs, norādot, ka arī Loskutuva pēctecim Normundam Vilnītim nav klājies labāk. Līdzīgu scenāriju Lembergs esot prognozējis arī attiecībā uz Streļčenoku. "Tur es [savās prognozēs] kļūdījos. Streļčenoks ir parādījis, ka ir sevi cienošs, likuma garu un burtu ievērojošs priekšnieks. Ar to viņš ieiet vēsturē," savās pārdomās dalījās Lembergs.

"Dzīve rādīs, vai KNAB tagad kļūs mazāk politizēts," rezumēja Ventspils mērs piebilstot, ka, viņaprāt, KNAB jau tagad neesot vairs tik politizēts kā agrāk.

Kā ziņots, KNAB priekšnieks Streļčenoks šodien nolēmis atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi, apstiprināja Strīķe.

Streļčenoks pret Strīķi šogad ierosināja divas disciplinārlietas. Viena tika izbeigta, jo iestājās noilgums, savukārt otrā disciplinārlietā Streļčenoks šonedēļ Strīķei kā sodu nolēma piemērot rājienu.

KNAB jau ilgāku laiku pastāv nesaskaņas starp Streļčenoku un vairākiem viņa padotajiem. Streļčenoku Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Jāņa Maizīša vadītā komisija nesen novērtēja ar C līmeni, kas nozīmē, ka viņš var turpināt vadīt iestādi un viņa darbs novērtēts labi.

Savukārt Streļčenoks novembra beigās atkārtoti sāka Strīķes darba un tā rezultātu novērtēšanu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces pagājušā gada darbu bija novērtējis ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Strīķe novērtējumā paustos pārmetumus noliedza un vadības rīcībā saskatīja bosinga un mobinga pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!