Trešdine beidz pieņemt dokumentus pamatstudijām Latvijas Universitātē (LU).
Jau ceturtdien, 28.jūlijā, vairākās LU fakultātēs sāksies iestājpārbaudījumi. Oficiālos uzņemšanas rezultātus paziņos svētdien, 31.jūlijā, ar mobilo telefonu īsziņu palīdzību. Vēlāk ar rezultātiem varēs iepazīties internetā un LU fakultātēs, aģentūrai LETA pastāstīja LU Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Jānis Palkavnieks.

Tā kā LU telpu noslogojums joprojām ir aptuveni 50% un palielinājusies akadēmiskā jauda, vairākās fakultātēs plānots uzņemt vairāk maksas studentu, nekā norādīts iepriekš. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad nerīkos papilduzņemšanu, jo studijām uzreiz varēs reģistrēties visi studenti ar atbilstošiem mācību sasniegumiem.

Palkavnieks pastāstīja, ka LU šobrīd strādā daudz jaunu doktorandu, tāpēc nebūs problēmu izglītot vairāk studentu, nekā plānots. Pieaugot mācībspēkam, necietīs arī studiju kvalitāte - tā būs tikpat laba, kā līdz šim, solīja LU pārstāvis.

Sākoties uzņemšanai, LU norādīja, ka plāno uzņemt apmēram 10 000 studentu. Tagad tik daudz studentu tikšot uzņemti tikai bakalaura studiju programmās. Uzņemto skaits pieaugs, kad apkopos pieteikumus maģistrantūras studijām.

Joprojām ir liela studentu interese par humanitārajām zinātnēm. Studijām Ekonomikas un vadības fakultātē pieteikušies 3717 studenti, Sociālo zinātņu fakultātē - 2670, bet Moderno valodu studiju fakultātē - 1626 studenti.

Vislielākais konkurss patlaban ir komunikācijas zinātnes programmā, kur par vienu budžeta vietu cīnās 131 students, konkurss maksas studiju vietām ir 21,7. Šajā studiju programmā šogad plānotas 20 budžeta un 60 maksas vietas.

Liels konkurss budžeta vietām ir psiholoģijas bakalaura programmā - 68,2 cilvēki uz vienu no piecām budžeta vietām, vides zinātņu programmā - 34,1 cilvēks uz vienu no 15 budžeta vietām, politikas zinātņu programmā - 32,8 cilvēki uz vienu no 20 budžeta vietām, bet Japānas studiju programmā - 32,5 cilvēki uz vienu no desmit budžeta vietām.

Lai arī budžeta vietu skaits ir ievērojami lielāks, reflektantu interese ir mazāka par dažādām pedagoģijas studiju programmām, fizikas, matemātikas un ķīmijas studiju programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!