Foto: F64
Ja pašreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram būs Saeimas vairākuma atbalsts, jautājums par citu kandidātu kļūst neaktuāls, piektdien intervijā laikrakstam "Čas" sacīja Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

"Man par to [vai kandidēs uz prezidenta amatu] bieži jautā, un es vienmēr atbildu vienu un to pašu – tā ir politiķu izvēle. Pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram ir iespēja turpināt pienākumu izpildi vēl četrus gadus, un būtu pareizi vispirms izskatīt viņa kandidatūru. Politiķiem ir jānovērtē prezidenta iepriekšējos četros gados darītais un viņa nākotnes redzējums. Ja izrādīsies, ka Zatleram ir Saeimas vairākuma atbalsts, jautājums par citu kandidātu kļūs neaktuāls," paudusi Sudraba, kuru reizēm min kā iespējamo prezidenta amata kandidātu.

Valsts kontroliere norādījusi, ka Zatlers ir pirmais cilvēks valstī, kam jautāt, vai viņš būtu gatavs turpināt savu darbu arī nākamos četrus gadus. "(..) politiķiem ir jātiek skaidrībā par savu attieksmi pret pašreizējo prezidentu. Līdz tam visas runas par prezidenta kandidātiem ir spekulācijas," viņa teikusi.

Ziņots, ka trešdien Zatlers apliecinājis, ka būtu gatavs Valsts prezidenta posteni ieņemt arī nākamos četrus gadus. Viens no koalīcijas partneriem apvienība "Vienotība" par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam uzskata pašreizējo prezidentu Zatleru, taču tā ir apspriedusi arī Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita un Eiropas Komisijas attīstības sadarbības komisāra Andra Piebalga kandidatūras.

Savukārt otra koalīcijas partnere Zaļo un Zemnieku savienība atzinusi, ka tajā nav vienprātības par atbalstu Zatleram. Tāpēc pirms galīgā viedokļa formulēšanas par Zatleru pēc ZZS pasūtījuma tiek veikts pētījums, kā "Zatlers kotējas citu kandidātu vidū", kuru vārdi līdz šim izskanējuši publiskajā telpā.

Pats Zatlers līdz trešdienai nebija skaidri paziņojis par savu gatavību kandidēt uz otro termiņu.

Kā iespējamā pretendente prezidenta amatam minēta ne tikai Sudraba, bet arī Anna Žīgure.

Valsts prezidents parlamentam jāvēlē maija otrajā pusē, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas jūlija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!