Foto: F64
Valsts kontroliere Inguna Sudraba uzskata, ka vienotā atalgojuma sistēma ir nepilnīga, un tā vietā, lai mehāniski saliktu tajā "amatus un ciparus", būtu arī jāapraksta amata pienākumi, nepieciešamās zināšanas un jānosaka tām atbilstošs atalgojums.

Intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" Sudraba pauda, ka vienotajai algu sistēmai valsts pārvaldē nevar pieiet tā, kā tas darīts līdz šim – mehāniski amatu nosaukumiem pretim salikt ciparus, bet ir jāraksturo amats ar zināšanām, kvalifikāciju.

"Nav liela māksla visus salikt vienā algu skalā", taču amatiem jābūt salīdzināmiem, lai varētu saprast, ko nozīmē pildīt vienu vai otru amatu, skaidroja Sudraba.

Viņa arī norādīja, ka "tas ir populisms, ka visiem jāmaksā mazas algas". Tā vietā sabiedrībai no valsts pārvaldes būtu jāprasa kvalitatīvs, produktīvs, efektīvs darbs, un tad ir jāmaksā atbilstoši, "lai amatpersonas nebūtu peramo suņu lomā, jo mums jābūt arī profesionālajai pārvaldei," uzsvēra Sudraba.

Viņa skaidroja, ka skaidri amatu apraksti palīdzēs novērst praksi, ka amatos nonāk tiem neatbilstoši cilvēki. Ja būs definētas kvalifikācijas prasības un pienākumi, būs grūtāk ielikt amatā neatbilstošus cilvēkus, pauda Sudraba.

Jau ziņots, ka šogad spēkā stājās vienotā atalgojuma sistēma valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām un darbiniekiem. Augstākais atalgojums 1908 latu apmērā paredzēts premjeram, un sistēma attieksies uz ministrijām, to padotības iestādēm, kā arī atsevišķu valsts algoto profesiju pārstāvjiem – policistiem, ugunsdzēsējiem, karavīriem un valsts drošības iestāžu darbiniekiem.

Pašvaldību darbiniekiem mēnešalga nedrīkst pārsniegt mēnešalgas maksimālos apmērus, kādi ir noteikti līdzīgas sarežģītības un atbildības amatiem valsts iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!