Parakstu vākšana sūdzības nosūtīšanai Eiropas Ombudam par situāciju veselības aprūpes jomā Latvijā noslēgusies, un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) līdz šim apkopotie dati liecina, ka parakstījušies vairāk nekā 54 000 iedzīvotāju.

Kā pastāstīja LVSADA birojā, līdz piektdienai bija iesūtīti un apkopoti vairāk nekā 54 230 paraksti, taču arodbiedrība pieļauj iespēju, ka līdz nākamās nedēļas sākumam varētu tikt atsūtīti vēl citi paraksti no Latvijas reģioniem. Tomēr, visdrīzāk, to nebūšot daudz.

Sūdzībā par Eiropas Komisijas rīcību, pasliktinot veselības apstākļus Latvijas iedzīvotājiem, LVSADA pamatojas uz Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību hartas 35.pantu, kas cita starpā paredz, ka visiem ES politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augsts līmenis cilvēku veselības aizsardzībā.

Parakstīt sūdzību varēja 82 parakstu vākšanas punktus visos Latvijas reģionos, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu iespēja parakstīties un aizstāvēt tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi.

Kā ziņots, 29.septembrī Eiropas Rīcības dienā LVSADA pie Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā teiks "ceļa vārdus" un ar kurjerpastu Eiropas ombudam nosūtīs arodbiedrības savāktos parakstus un sūdzību.

Šajā dienā mediķu arodbiedrība pievienosies arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS) Eiropas Rīcības dienas akcijā Latvijā. Savukārt Latvijas akcijas laiks tiks saskaņots ar galveno Eiropas protesta akciju, kura pēc Latvijas laika plkst.13 notiks Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!