Kopš 20.jūlija Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) sagatavoto sūdzību Eiropas ombudam par veselības aprūpi Latvijā parakstījuši vairāk nekā 12 000 cilvēku, informēja LVSADA birojā.

LVSADA sadarbībā ar citām organizācijām ir izveidojusi 82 parakstu vākšanas punktus visos Latvijas reģionos, lai sniegtu ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju parakstīties un aizstāvēt tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi.

Strauji augošais sūdzības atbalstītāju skaits liecina, ka sabiedrība nedomā klusu ciešot samierināties ar pēdējos gados piekopto valsts izmērdēšanas politiku, teic LVSADA.

Jau ziņots, ka LVSADA, Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", Latvijas Pacientu ombuds un citu organizāciju pārstāvji kā pirmie parakstīja Eiropas pacientu ombudam sagatavoto sūdzību par situāciju veselības aprūpes jomā Latvijā.

Sūdzību parakstīja arī politiskās apvienības "Atbildība" pārstāvji, kuri uzskata, ka veselības joma ir ļoti būtiska tautas attīstībai.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris informēja, ka paraksti tiks vākti līdz augusta beigām, bet līdz septembra beigām tos plānots apkopot un iesniegt Eiropas ombudam.

Kā atzina Keris, šī varētu būt pirmā šāda rakstura sūdzība Eiropas ombudam. Citās lietās Eiropas ombuds reaģējis ātri un palīdzējis meklēt kopsaucēju, un LVSADA cer, ka līdzīga rīcība būs arī šoreiz un izdosies pierunāt Latvijas valdību atvēlēt veselības aprūpei lielāku finansējumu.

LVSADA vadītājs norādīja, ka situācija veselības aprūpē ir ļoti sarežģīta, naudas trūkums jau pēc pāris mēnešiem var apdraudēt pat neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu slimnīcās. Pieaugusi mirstība slimnīcās, ko izraisījis nepietiekamais finansējums, kas pie pieaugoša pacientu skaita rada mediķu pārslodzi.

Kā ziņots, gatavojot sūdzību, LVSADA pamatojas uz Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību hartas 35.pantu, kas cita starpā paredz, ka visiem ES politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augsts līmenis cilvēku veselības aizsardzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!