Foto: PantherMedia/Scanpix
Naktī no sestdienas uz svētdienu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nogādāts suņa smagi sakosts aptuveni astoņus mēnešus vecs bērns, kura dzīvību mediķiem neizdevās izglābt, portālam ”Delfi” apliecināja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Viņa klāstīja, ka suns bija saplosījis bērna galvu, skarot lielos asinsvadus. Bērna dzīvības glābšanai uz slimnīcu izsaukta neiroķirurgu brigāde, kam mazuli neizdevās izglābt.

Pēc neoficiālas informācijas, bērnu saplosījis suns, kas piederot mazuļa vecmāmiņai.

Savukārt, Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" pastāstīja, ka sestdien kādā dzīvoklī Teikas apkaimē boksera šķirnes suns sakodis astoņus mēnešus vecu meitenīti. Pēc sākotnējās informācijas, suns uzbrucis bērnam, kad meitenīte bija pierāpojusi pie suņa bļodiņas, brīdī, kad suns no tās ēdis.

Policijas pārstāvis uzsvēra, ka suns bērna vecvecāku gimenē, kas esot labvēlīga, dzīvojis jau ilgu laiku un iepriekš viņš agresijas pazīmes nav izrādījis.

Policija sākusi kriminālprocesu un skaidro notikušā apstākļus.

Pēc BKUS pārstāves sacītā, gadījumi, kad Bērnu slimnīcā ieved un lūdz mediķiem palīdzēt dzīvnieku sakostiem bērniem, kļūst arvien vairāk. 2008.gadā slimnīcā fiksēti 524 šādi gadījumi, 2009.gadā -  446, 2010.gadā - 888, bet 2011.gadā - 928. Tiesa, daudzi dzīvnieku kodumi netiek dokumentēti, jo ne visos gadījumos cietušie vēršas pie ārsta.

Biežākais koduma traumu izraisītājs ir suns un kaķis. Dzīvnieku kodumu lokalizācijas biežums korelē ar bērna vecumu. Bērniem līdz trīs gadu vecumam biežāk tiek skarta galva un augšējās ekstremitātes, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes, klāsta bērnu ķirurgs Jānis Upenieks.

Dzīvnieku kodumu izraisītu traumu biežums zēniem ir par 1,3 reizēm lielāks nekā meitenēm un biežāk novērojams bērniem vecuma grupā no 10 līdz 12 gadiem.

BKUS speciālisti uzskata, ka ir jāveicina sabiedrības izpratne par dzīvnieku turēšanu un ar to saistītajiem kodumu riskiem, bērnu un dzīvnieku attiecībām, rīcību kodumu gadījumā. Bērnu slimnīcas speciālisti nepārtraukti gan individuāli, gan ar masu mediju starpniecību atgādina vecākiem par nepieciešamību preventīvi rīkoties, lai pasargātu bērnus no iespējamiem nelaimes gadījumiem, taču ļoti bieži šī informācija netiek ņemta vērā, norāda Namniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!