Šogad gripas sākšanās prognozēta no jaunā gada, tādēļ speciālisti iesaka jau laicīgi vakcinēties – to iespējams izdarīt jau tagad, informē Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA).
SVA norāda, - lai pasargātu sevi no saslimšanas ar gripu, pieaugušam cilvēkam nepieciešams vakcinēties tikai vienu reizi gadā un vēlams rudens mēnešos. Jau divas nedēļas pēc vakcinēšanās izveidojas nepieciešamais antivielu daudzums, kas spējīgs cīnīties ar slimību, taču to koncentrācija turpina pieaugt vēl dažus mēnešus.

Vakcinēties iespējams ikvienā ārstniecības iestādē. Darbiniekiem, kuri saņēmuši apdrošināšanas polises savās darba vietās, vakcīna būs bez maksas, jo 99% brīvprātīgās apdrošināšanas kompāniju to sedz. Pārējiem būs jāšķiras no 5 līdz 6 latiem atkarībā no tā, kas ir vakcīnas izgatavotājs. Atvieglojumi paredzēti cilvēkiem, kuri iekļauti gripas vīrusa riska grupās – vecāka gadagājuma cilvēkiem, bērniem un ar hroniskām slimībām slimojošajiem. Pusi no izdevumiem par šo cilvēku vakcinēšanos sedz valsts.

Gripa tiek pārnēsāta ar gaisa pilienu palīdzību, slimiem cilvēkiem elpojot, šķaudot un klepojot. Kā liecina pētījumi, gripas vīrusa izplatīšanās ātrums var sasniegt 165 kilometrus stundā, turklāt slēgtā vidē inficēšanās notiek īpaši ātri.

Inficējoties ar gripas vīrusu, cilvēks sāk just muskuļu, galvas, acu ābolu sāpes, ķermeni pārņem nogurums, strauji paaugstinās temperatūra, kura var sasniegt 39 – 40 grādus pēc Celsija. Augsta temperatūra var saglabāties dažu dienu garumā. Speciālisti apgalvo, ka līdzīgo simptomu dēļ gripa nereti tiek jaukta ar parastu saaukstēšanos vai vīrusu izraisītām elpošanas ceļu infekcijām, bet ar to jābūt ļoti uzmanīgiem. Cilvēki, kas nenovērtē slimības nopietnumu un nepavada nepieciešamo laiku gultas režīmā, var iegūt dažādas komplikācijas, piemēram, plaušu karsoni, bronhītu, sinusītu, kā arī palielinās risks saslimt ar sirds slimībām.

''Ne tik daudz pati gripa, cik tās radītās komplikācijas ir visbīstamākās, turklāt katru gadu pastāv risks, ka vīruss var izplatīties epidēmiski. Tāpēc mēs iesakām nepaļauties tikai uz tautas medicīnas līdzekļiem, ķiplokiem, medu, bet gan laicīgi vakcinēties. Gripas vīrusam piemīt tāda īpašība, ka tas nemitīgi mainās, proti, pastāvīgi rodas jauni gripas paveidi, pret kuriem cilvēka imūnsistēmai nav aizsardzības. Katru gadu vakcīnas tiek radītas specifiskā gripas vīrusa apkarošanai, līdz ar to tās ir daudz efektīvākas pret konkrēto vīrusu, nekā mājas apstākļos uzņemtie veselības stiprināšanas līdzekļi,'' uzskata SVA Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājas vietniece Irina Lucenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!