Latvijā šobrīd nav ne aizdomīgu, ne arī apstiprinātu cilvēku saslimšanas gadījumu ar cūku gripas vīrusu, informēja Sabiedrības veselības aģentūra (SVA). Tikmēr Eiropas valstis jau ziņojušas par aizdomīgiem gadījumiem, tomēr neviena cilvēka saslimšana ar cūku gripas vīrusa izraisītāju pagaidām nav apstiprināta.
Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas Komisija ziņo par 882 saslimšanas gadījumiem Meksikā ar gripai līdzīgiem simptomiem, tai skaitā 68 nāves gadījumiem no smagas pneimonijas, no kuriem 20 konstatēts A (H1N1) cūku gripas vīruss. Tiek ziņots arī par 13 apstiprinātiem cūku vīrusa (H1N1) izraisītiem saslimšanas gadījumiem ASV Kalifornijas, Teksasas un Kanzasas štatos. Tāpat minētais izraisītājs noteikts 4 saslimušajiem Kanādā.

Jaunzēlandē un ASV (Ņujorkā), iespējamie saslimšanas gadījumi šobrīd tiek izmeklēti.

SVA atkārtoti atgādina - iedzīvotājiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojumiem Meksikā, ASV Kalifornijā, Teksasā un Kanzasā, un kam parādījušies gripas simptomi jāpaliek mājās un pēc iespējas jāierobežo kontakts ar citiem cilvēkiem un jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāinformē par ceļojumu.

SVA lūdz ģimenes ārstus nekavējoties ziņot SVA dežurējošam speciālistam par katru pacientu ar gripas simptomiem, kurš septiņu dienu laikā pirms saslimšanas apmeklējis Meksiku, ASV Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu, kā arī citu valsti, kur reģistrēta cūku gripas infekcijas izplatīšanās; bijis tiešā kontaktā ar personām, kuras apmeklēja minētās teritorijas, vai ar ar personām ar aizdomām par saslimšanu ar cūku gripu.

Ģimenes ārstiem un neatliekamās palīdzības iestādēm SVA ir nosūtījusi elektroniskā formā sagatavoto informāciju par cūku gripas vīrusu H1N1, tā izplatību, kā arī ziņošanas mehānismiem.

Cūku gripas simptomi cilvēkiem ir līdzīgi sezonālas gripas pazīmēm: pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, kaulu "laušanas sajūta'', sāpes acu ābolos, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus. Dažiem slimniekiem novēro caureju un vemšanu.

SVA ir PVO un Eiropas slimību kontroles un profilakses centra agrīnās brīdināšanas un reaģēšanas sistēmas kontaktpunkts. Tādēļ SVA speciālisti šobrīd 24 stundu režīmā seko līdzi informācijai, ko sniedz minētie brīdināšanas tīkli un citu valstu sabiedrības veselības institūcijas. Līdz ar jaunas informācijas parādīšanos, par to informēs Latvijas veselības nozares profesionāļus un sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!