Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) paaugstināta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ aizlieguši peldēties Gaiļezēra un Buļļupes peldvietā pie Birzes ielas Rīgā, kā arī sešās peldvietās Rīgas rajonā.
Savukārt peldēties nav ieteicams Linezerā Rīgā un Rīgas rajona peldvietās Gaujas upes peldvietā Murjāņos (Sējas novads), Jaunolaines ciema ūdenskrātuvē "Mežezers" (Olaines pagasts), kā arī Ogres rajona Mazās Juglas peldvietā Ikšķiles novadā, jo arī tur ir pārsniegti pieļaujamie mikrobioloģiskie rādītāji.

Atkārtoti veiktās peldūdens analīzes vietās, kur pagājušajā nedēļā bija peldēšanās aizliegumi, liecina, ka situācija uzlabojusies Baltezerā (Daugavpils raj., Vaboles pagasts), Beberbeķu ezerā (Rīgas raj., Babītes pagasts) un Lielupes peldvietā pie tilta (Rīgas raj., Salas pagasts), kur peldēties ir atļauts tāpat kā pārējās šajā nedēļā pārbaudītājas peldvietās, ūdens kvalitāte ir laba un peldēties ir atļauts.


SVA atgādina, ka peldoties piesārņotā un sliktas kvalitātes ūdenī pastāv risks iegūt veselības problēmas, kas lielākoties izpaužas kā kuņģa - zarnu darbības traucējumi. Visbiežāk mikroorganismi organismā nonāk nejauši, norijot ar infekcijas slimību izraisītājiem piesārņotu ūdeni. Tomēr infekciju var izsaukt arī šo mikroorganismu nokļūšana acīs, degunā, ausīs, kā arī saskrāpējumos un iegriezumos. Vislielākais risks saslimt pēc peldēšanās piesārņotā ūdenī ir bērniem, veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar novājinātu imūno sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!