Foto: DELFI Aculiecinieks
Lai aktualizētu saslimstību ar pasaulē izplatītāko infekcijas slimību, kura, lai gan ir veiksmīgi ārstējama, tomēr ik gadu prasa vairāk nekā miljons cilvēku dzīvību, svētdien pasaulē un Latvijā tiek atzīmēta Pasaules tuberkulozes diena.

2013.gadā pasaules kampaņas sauklis cīņai ar tuberkulozi ir "Apturēt tuberkulozi savas dzīves laikā".

Kā stāsta Latvijas Tuberkulozes fonda pārstāve Līga Rusmane, no slimības izraisītajām sekām pasaulē katru dienu mirst gandrīz 4000 cilvēku, 2011.gadā pasaulē reģistrēti 8,7 miljoni jauni tuberkulozes gadījumi.

Latvija ir trešā valsts Eiropas Savienībā, kurā reģistrēti visvairāk tuberkulozes saslimšanas gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju, pēc Rumānijas un Lietuvas. Pērn Latvijā kopumā reģistrēti 880 jauni tuberkulozes gadījumi, salīdzinot ar 788 gadījumiem 2011.gadā. Turklāt vairāk, nekā ierasts, slimība skārusi tieši pusaudžus. Saslimstība pusaudžu vidū vien pieaugusi par 30%. Ja 2011.gadā uz 100 000 iedzīvotāju saslima astoņi pusaudži, tad 2012.gadā - 32. Savukārt kopējā saslimstība ar tuberkulozi salīdzinājumā ar 2011.gadu valstī pieaugusi par 12%.

"Tuberkuloze nešķiro cilvēkus un no tās nav pasargāts neviens - slimo kā jauni, tā veci, kā bagāti, tā nabadzīgi iedzīvotāji, tādēļ cīņā ar tuberkulozi ir nepieciešama aktīva ieinteresēto pušu un sabiedrības informētība un atbalsts," uzsver Rusmane.

Mediķi atgādina, ka tuberkuloze ir ārstējama infekcijas slimība.

Tuberkulozes izraisītāju apkārtējā vidē izdala ar plaušu tuberkulozi slims cilvēks, elpojot, runājot, šķaudot vai klepojot. Slimība visbiežāk skar plaušas, taču ar asins vai limfas straumi var izplatīties organismā un attīstīties arī citās ķermeņa daļās, piemēram - nierēs, kaulos, limfmezglos, smadzenēs. Plaušu tuberkulozes galvenie simptomi ir klepus, kas ilgst divas nedēļas un ilgāk, paaugstināta ķermeņa temperatūra, nespēks, strauja krišanās svarā, drudzis, svīšana naktīs un sāpes krūtīs.

Tuberkulozes ārstēšana Latvijā ir bez maksas. Pārbaudi tuberkulozes noteikšanai var veikt ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai ierodoties individuāli kādā no tuberkulozes ambulatorajiem kabinetiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!